Русия се изплаши от Майдан в Сърбия

Вучич се срещна с руския посланик в Белград, а говорителят на Кремъл Песков обяви, че външни сили предизвикват безредиците

OFFNews 25 декември 2023 в 17:28 13546 7

Снимка Getty Images

Русия се изплаши от потенциален Майдан в Сърбия. След ескалацията на снощния протест на опозицията в Белград говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че "има опити на външни сили, включително от чужбина, да провокират безредици". Освен това днес сръбският президент Александър Вучич се срещна с руския посланик посланика в Белград Александър Боцан-Харченко. 

"Русия вижда опити на външни сили, включително от чужбина, да провокират безредици в Белград", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него обаче Русия не може да меси в случващото се в Белград. 

По-рано днес говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Запада в опит да дестабилизира ситуацията в Сърбия, а посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харценко, който разговоря около час със сръбския президент Александър Вучич, каза, че протестите в Сърбия "определено се осъществяват с подстрекателството и подкрепата на западни държави".

След срещата с Вучич руският посланик каза, че двамата са обсъдили протестите в Белград и перспективите за развитие на сръбско-руските отношения. Руският посланик твърди, че срещата е била договорена преди известно време и не е свързана със събитията от Белград снощи и през последните дни.

В коментар на протестите в Сърбия говорителката на руското министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Запада в опит за дестабилизация на ситуацията в Сърбия.

Посланикът на Русия в Белград споделя същото мнение. В коментар за телевизионния канал "Россия-24" Боцан-Харченко каза, че протестите в Сърбия "определено се осъществяват с подстрекателството и подкрепата на западни държави". Посланикът, който разговаря около час с Вучич, заяви, че сръбският президент е споделил с него информация, че разполага с „неопровержими данни за подстрекателство и подкрепа от страна на Запада".

По думите на руския посланик в Белград сръбският президент Александър Вучич "гледа напред, независимо от ситуацията, свързана с протестите, и мисли за осъществяването на плановете и обещанията, дадени от неговата партия в предизборния период".

Според Боцан-Харченко опитите за дестабилизиране на властта на президента Вучич са свързани на първо място с „неговата твърда позиция за неприсъединяване към санкциите срещу Русия“, както и с твърдата позиция на Вучич за непризнаване на независимостта на Косово. „Това дразни Запада със страшна сила“, коментира руският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

ringup 007

27.12 2023 в 09:05

Когато РаZZия и нейните подлоги квичат -това добре за България!

1000

6

Kokoshkov

26.12 2023 в 10:34

Сърбите не са прости. Искат да са свободни от диктатура. Всеки свързан с Кремъл иска да бъде божество. Е да, ама не. Света гледа в различна посока.

12078

5

edin slep

25.12 2023 в 21:47

Не е като с Беларус, нямат обща граница, няма как да помогне на Вучич, както на Лукашенко.

Като обеднеят още унгарците ще ги питам колко харесват Орбан.

924

4

Diogen

25.12 2023 в 20:31

Московията гледа с ужас как нейният свят умира. И на Орбан ще му намерят цаката. Като му врътнат финансовото кранче от ЕС.

9347

3

Анализи

25.12 2023 в 20:17

Някой да искал мнението на русия. Никой няма да протестира ако няма причина. А че причината не се харесва на русия няма значение.

22548

2

dolivo

25.12 2023 в 19:39

А какво прави външната сила Рузия в Сърбия?

Бори се да си запази хегемонията, ето какво

Типично за крадеца да вика дръжте крадеца

Старата външна сила и бъркат в *********?!

1066

1

alcom4

25.12 2023 в 18:14

Колкото по -зле за Русия и нейните слуги,толкова по-добре за Европа и за България.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки