Обсада на кметството, хаос и полицейско насилие в Белград след отказа на Вучич да касира изборите (галерия)

Протетиращите чупили прозорци и се опитали да нахлуят в сградата

OFFNews 25 декември 2023 в 11:27 10287 3

Снимка Getty Images

Хиляди сърби протестираха снощи срещу правителството в центъра на столицата Белград с искане за анулиране на парламентарните и местните избори, часове след като президентът Александър Вучич отказа да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота.

По време на тежките сблъсъци в Белград сръбската полиция е използвала лютив спрей срещу протестиращите. Те са чупили прозорци и хвърляли димки в сградата, предаде Ройтерс.

Върху някои от протестиращите е бил нанесен жесток побой. 

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в края на миналата седмица.

В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност. Според мисията президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна твърди, че изборите са били честни.

Снощи силите на реда са прибегнали до използването на лютив спрей, след като протестиращи се опитали да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. "Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ" разказва очевидец.

На свой ред Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитали да отворят вратата на кметството, но не успели да влязат, на фона на викове: "Влизайте, влизайте" и "Не се предавайте".

Междувременно Маринка Терпиз от "Сърбия срещу насилието" е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

3

alcom4

25.12 2023 в 16:35

Хората в съседна Сърбия ,се борят ,свободата и достойнството си.Ние тук спим и философстваме.Вече 34 години разрешаваме на червената сган ,да ни командва. Да се по учим от другите!

5827

2

pisnamiotmutri

25.12 2023 в 13:00

Българскоят роб при половин милион невалидни не гъкна. После празнувал бил освобождение АХАХАХ На места в Софийска област 60% невалидни имало и не пожелаха да ги видят.

925

1

ешо

25.12 2023 в 11:38

вучич тръгват по пътя на путин
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика