Русия се е готвела да нападне Япония, но в последния момент я заменила с Украйна, твърди 'Нюзуик"

Аргументите за военна атака срещу Токио били същите като срещу Киев - японците са фашисти и нацисти

OFFNews 26 ноември 2022 в 16:51 14211 9

Снимка KKNEWS

Русия се е готвела да нападне Япония, сочат секретни данни на ФСБ, цитирани от „Нюзуик". Информацията, която е стигнала до медиите, е била предоставена от агент от Федералната служба за сигурност. Изтеклата кореспонденция обаче не дава отговор на въпроса защо Владимир Путин в крайна сметка е решил да нахлуе в Украйна.

През 2021, само няколко месеца преди войските на Владимир Путин да нахлуят в Украйна, Москва се е готвела да атакува Япония. За това разказва мейл изпратен на 17 март от агент, наричан The Wind of Change (Вятърът на промяната). Адресат на електронното писмо е трябвало да бъде Владимир Осечкин, руски правозащитник и администратор на антикорупционния сайт Gulagu.net.

Игор Сушко, изпълнителен директор на Wind of Change Research Group, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от руски на английски от нейното начало на 4 март и е споделил всички имейли изцяло с Newsweek , включително кратката информация от 17 март.

Писмото от информатора, публикувано от Осечкин, е било анализирано от Христо Грозев, който е считан за експерт по въпросите, свързани с ФСБ. Грозев показал писмото на два контакта от средите на ФСБ, бивши или настоящи. Те нямали съмнение, че писмото е написано от някого от ФСБ.

Съдържанието на мейла включва твърдението, че през лятото на 2021 година „Русия съвсем сериозно се е готвела за въоръжен конфликт с Япония“. Вместо това, обаче, както смята агентът на ФСБ, Москва е избрала нахлуване в Украйна, което настъпва няколко месеца по-късно.

"Увереността, че Русия и Япония ще влязат в етап на остра конфронтация и дори война, беше висока. Защо Украйна в крайна сметка беше избрана за атака е въпрос, на който трябва да отговорят други ", се казва в кореспонденцията. Подобно на лексиката, използвата по отношение на украинците, във ФСБ наричали японците „нацисти и фашисти“.
Русия и Япония са в конфликт от дълго време, а спорът помежду им е за Курилските острови.

"За Япония това е крайъгълният камък на съвременната й геополитика: статутът на губещ през Втората световна война все още пречи на японците да имат официални въоръжени сили, външно разузнаване и редица други неща", каза агентът.

Той добави, че връщането на Курилските острови всъщност би означавало преразглеждане или дори отмяна на следвоенния им статут.

„Поднебесната империя (Китай) приема много негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемливо, че Китай лесно би усложнил живота на Русия, ако тя направи такъв „подарък“, пише „Нюзуик“

Информаторът отбеляза, че бившият японски премиер Шиндзо Абе по това време вече е поставял силен акцент както върху опитите за „преговори“ с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

„В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто е премахнато по волята на победителите“, пише изданието.

През август 2021 г. ФСБ разсекрети графична информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война. Информаторът от ФСБ твърди, че службата имала за задача да започне „информационна кампания срещу Япония в руското общество“. Това се случило рязко, внезапсно и почти неочаквано.

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската императорска армия по време на Втората световна война.

„Първоначално, още на 8 август, руските медии бяха доста пестеливи в коментарите си за новината: те твърдяха, че Япония се е готвела за война със СССР от още от 1938 г., кроели се планове за нападение, правели се диверсии, и т.н.“, пише подателят на сигналите.

„Но на 16 август руските медии буквално избухнаха, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: уж японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски затворници и са се отнасяли изключително зле със съветските затворници. Подробностите за чумните въшки които са били използвани за измъчване на затворници, бяха споделени навсякъде. Russia Today, основният рупор на международната пропаганда, също се присъедини."

Информаторът в своя имейл включва множество връзки от прокремълски медии по въпроса, включително един, озаглавен „Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше“ и друг, наречен „Доказателство за подготовката на Япония за война със СССР разсекретен."

В материал на РБК, публикуван на 20 август 2021 г., цитиращ разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война „японците са тествали бактериологични оръжия и „нови химически отровни вещества върху тях."

По-рано класифициран материал също беше публикуван от ФСБ през август 2021 г., който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

Според „Нюзуик“ разсекретяването на тези материали в определен момент съвпада с момента, в който Кремъл започва да подготвя руснаците, че японците са нацисти и фашисти.

„Залогът беше поставен върху факта, че японците са се специализирали в брутални биологични експерименти, показали са нечовечност и са били склонни към нацизма. И е трябвало да се демилитаризират след войната, но те нарушават тези разпоредби, създавайки рискове за Русия“, лексика и аргументация, която се използва сега по отношение на Украйна.

Източниците на „Нюзуик“ твърдят, че войната като цяло е била неизбежна за Русия поради маниакалното желание на руското ръководство за война. И по-голямата част от боеспособните части от границите с Япония са били предислоцирани в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

9

dolivo

27.11 2022 в 10:50

То е ясно, че Путкин си търсеше отвличане на вниманието от вътрешните политически проблеми, чрез радикализация в някаква форма.

Дали Япония обаче, интересна статия за алтернативна реалност...

924

7

Diogen

26.11 2022 в 20:32

И добре че са се отказали. защото рашистите щяха да ядат страхотен пердах. Щеше да се повтори резултата от предишната руско-японска война, когато руската империя бе разгромена.

2099

6

Mateevk

26.11 2022 в 20:31

Пута не е тъп, той е луд, а всеки луд с номера си. Във всеки случай нападение над Япония не звучи чак толкова по-налудничаво от нападение над Украйна. Просто се случи второто и с него вече свикнахме.

-240

5

редовно четящ

26.11 2022 в 17:41

На жужака му беше спешно необходима война за да докаже личната си незаменимост. Много преди бруталното нахлуване в Украйна сериозните политически анализатори го обясниха. Което поставя въпроса-защо Европа се оказа изненадана? Нали споменът за Хитлер още е актуален?

210

3

Merc

26.11 2022 в 17:29

Ако малоумниците в Оркостан бяха само опитали да провокират нова Руско Японска война, то погромът от 1905 година щеше да им се види парти в забавачката.

Не , че Украинците не им набиват канчетата където ги заварят на бойното поле вече .

3767

1

Име на профила

26.11 2022 в 16:54

Четох ги тия глупости сутринта. Кликбейт. В Япония постоянно има разположени 50 хиляди американски военни, дори путя не е толкова тъп.