Русия: САЩ не познават географията щом се оплакват от наши самолети край Калифорния

Ивайло Анев 06 май 2014 в 16:20 14108 4

Разузнавателният самолет Локхийт U-2.

Руски военни самолети са прелетели край Калифорния и около американския тихоокеански остров Гуам, съобщи временно командващият американските военновъздушни сили в Пасифика генерал Хърбърт "Хок" Карлайл, цитиран от CNN.

По думите му в района „действат и много други кораби".

Целта според генерала е демонстрация на сила и събиране на разузнавателна информация. Броят на руските далечни патрули около Япония и Корейския полуостров се е увеличил драстично. Това се прави включително с цел наблюдаване на военни учения там с участието на американски войници, съобщи Карлайл. Той отчете и по-голяма активност на руските военни кораби в региона.

Генералът показа снимки на американски изтребители Ф-15, прихващащи руски стратегически бомбардировачи Ту-95 над Гуам.

„Определено това, което се случва в Украйна и Крим, е предизвикателство за нас и предизвикателство за нас в Азиатско-тихоокеанския регион и в Европа", смята той.

Министерството на отбрана на Русия приема с недоумение изявлението на командващия ВВС на САЩ в Тихоокеанския район, заявява високопоставен представител на министерството, цитиран от РИА Новости.
Опитът да се обвържат плановите полети на руската авиация в източната част на Тихия океан с Украйна вероятно се дължи на "лошо познаване на географията, тъй като районите се намират в две различни земни полукълба".

Той напоминл, че границата на САЩ и Русия преминава през Беринговия проток, затова полети в неутралната зона да се окачествяват като провокация, е странно. "Още повече, че американските разузнавателни полети никога не са намалявали от края на студената война досега", казва представителят. Той посъветвал западните партньори да обърнат внимание на собствените си действия в Украйна и да не търсят намеса на Русия в украинската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!