Русия с ултиматум към Google да изтрие съдържание

OFFNews 25 май 2021 в 08:35 4633 0

Снимка pexels

Русия даде 24 часа на Google да изтрие забраненото съдържание от своята интернет търсачка. В противен случай американската компания ще бъде глобена, а скоростта на трафика до нейните сайтове в страната ще бъде забавена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че Русия вече забави наказателно трафика до Twitter. Това стана, след като американската компания, собственик на социалната медия, не изтри забранено съдържание. Исканията на руските власти се вписват в тяхната кампания за поставяне на западните технологични гиганти под контрол и за укрепване на, по думите им, интернет суверенитета на страната, отбелязва Ройтерс.

Днес комуникационният надзорен орган Роскомнадзор съобщи, че е изпратил до Google над 26 хиляди сигнала за премахване на забранено съдържание, включително видеозаписи, съдържащи информация за наркотици и насилие, както и материали на "екстремистки организации". Той ще глоби американската компания с между 800 хиляди и 4 милиона рубли (10 800 - 54 000 долара), ако не ограничи достъпа до въпросното съдържание. При рецидив Роскомнадзор ще глоби Google с до 10 процента от общите й годишни приходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови