Русия призна за повишена радиоактивност над Европа, но отрича инциденти на нейна територия

Концентрацията е ниска, защо да се търси източникът, обявиха от Росгидромет

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2017 в 13:20 5223 6

Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е преминал над Европа, но отрича да е имало инциденти на нейна територия, които да са станали източник. 

Френският институт за ядрена безопасност съобщи, че облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа, като според тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106. Предположението на института беше, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

Концентрацията на рутений-106 на територията на европейската част на Русия е била значително по-ниска от допустимите и няма опасност за населението, обяви ръководителят на руската служба за хидрология и екологичен мониторинг Росгидромет Максим Яковленки, цитиран от ТАСС. 

"В края на септември автоматичната система за мониторинг е регистрирала завишени нива на рутений-106 в Русия, Полша, България и Украйна. Концентрацията на територията на Русия е била десетки хиляди пъти по-ниско от крайната допустима стойности, не е представлявала никаква опасност за здравето на населението на страната", подчерта Яковенко. 

По повод източника на радиоактивността той посочи, че службата не се занимава с този въпрос. 

"Защо да се търси, ако не е имало опасност? Нека търсят тези, на които е интересно", подчерта Яковенко. 

По думите му концентрацията в Румъния е била 1,5 - 2 пъти по-висока от тази в Русия, а в Полша и Украйна е било същото като това в Русия. 

Затова не сме си поставяли задачата да разберем коя страна е била източникът, категоричен е той. 

В същото време Росатом обявиха категорично, че на територията на Русия не е имало инциденти в ядрени обекти. 

Когато се появи информация радиоактивен облак над Европа, Росатом отрече да е имало завишени нива на рутений-106 над територията на Русия само с едно изключение - в един пункт близо до Санкт Петербург. 

Повече за рутений-106 можете да прочетете в НаукаOFFNews.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2947

5

theprofet

21.11 2017 в 16:31

"Явно Путин не е по умен от Брежнев"

А, явно ти си екстремно тъп... Аварията в Чернобил беше по времето на Горбачов. Можеш да видиш документалния филм на Discovery по въпроса. Макар и малка, съществува вероятността да разбереш защо са го "крили" толкова време. Освен ако не смяташ и Discovery за руски трол.

8162

3

sawall

21.11 2017 в 15:45

Източникът на такива аномалии се търси в случай, че е нещо, което МОЖЕ да стане опасно след няколко месеца/години/десетилетия.

Това, че се правят на толкова ударени за мен е индикация, че военните са намесени някак.

7800

2

limlim

21.11 2017 в 14:15

Братушките правят такива облаци КОГАТО НЯМА АВАРИЯ!!!
А сега помислете, ако стане нещо? Добре, че сме русофили и изотопите ни заобикалят.