Радиоактивен облак мина от Русия над Европа

OFFNews 10 ноември 2017 в 12:20 13652 2

Радиоактивен облак мина от Русия над Европа

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, показват данни на Френския институт за ядрена безопасност. Според тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106. Предполага се, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември, съобщава Френският институт по радиационна защита и ядрена безопасност.

Както НаукаOFFNews писа, през първата седмица на октомври бяха открити неочаквани и мистериозни радиоактивни частици из цяла Европа и експерти търсеха причината, предполагайки, че източникът е в Южна Русия.

За периода от 27 септември до 13 октомври 2017 г. само станциите на Сейн-Сюр-Мер, Ница и Аячо са разкрили наличието на Рутений-106. Резултатите от европейските станции от 3 октомври 2017 г. също потвърждават присъствието на Рутений-106 в атмосферата на повечето европейски страни, въпреки че няколко дни след това се наблюдава спад в нивата на радиоактивния радионуклид.

От Френския институт за ядрена безопасност твърдят, че нивата на концентрация в въздуха на Рутений-106, регистрирани в Европа и особено във Франция, не са опасни за човешкото здраве или за околната среда. Оттам публикуват карта, според която зоната на замърсяване се намира между река Волга и планината Урал.

Въпреки че се появиха някои интересни, дори ужасяващи слухове в МotherВoard, че Русия тайно е тествала тактическо ядрено оръжие в Арктика, което е довело до радиоактивно изтичане, реалността е много по-банална. Експерти посочват, че ако е имало ядрен опит, щяха да се регистрират повишени нива на повече от едно радиоактивно вещество. Подобно на рутений-106, йод-131 също се използва за медицински цели и повишението най-вероятно идва от някоя фармацевтична компания за производство на радиоактивни лекарствени средства.

Според учените при подобна авария във Франция, би се наложило мерки за защита на населението в радиус от няколко километра от мястото на централата. От Френския институт за ядрена безопасност обаче успокояват населението, че няма риск за здравето на хората, а вероятността от внос на замърсени храни от опасния район във Франция е изключително малка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

10.11 2017 в 15:05

"Честит шанс за рак на кръвта за всички под 16 годинки....."

С тоя въздух, дето дишаме едва ли ще дочакат рака на кръвта...
 
X

Да помогнем на украинските деца!