Русия превръща Запрожката АЕЦ във военна база, за да я ползва като щит

OFFNews 07 юли 2022 в 13:05 5420 4

На два пъти от началото на войната МААЕ не получаваше данни от мониторите и апаратурата в Запорожската АЕЦ

Снимка Getty images

Руската армия е превърнала атомната електростанция в укрепен артилерийски бастион.

Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите са минирали резервоарите с вода, които охлаждат ядрените реактори, съобщи "Уолстрийт джърнъл". 

"Над 500 руски войници, които през март превзеха електроцентралата, са разположили на територията и напоследък тежки артилерийски батареи, а в по бреговете на водния резервоар, който охлажда шестте реактора са инсталирали противопехотни мини." - пише американското издание, с позоваване на работещи в ЗАЕЦ.

Развръщането на територията на централата на артилерийски части заедно с минирането на охлаждащия резервоар осигурява на руснаците гаранция, че ВСУ няма да отвърне срещу централата на какъвто и да е обстрел, воден от нейна територия. На практика ЗАЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Украйна се е превърнала в бастион за руските въоръжени сили във войната им в Украйна и служи за подсилване на фронтовата линия, пише "Уолстрийт джърнъл".

През миналия месец Русия е разположила в централата реактивна система за залпов огън "Смерч", която подсили докараните вече по-рано системи "Град", танкове и бронирани машини. Теренът около самата АЕЦ е изровен и обкръжен с окопи.

Представители на военното министерство на Украйна смятат, че дори украинските сили да бяха в състояние да предприемат военна офанзива за да отвоюват обратно централата, така или иначе основните им цели сега са контраофанзивите в района на Харков и Херсон.

"Изглежда, че руската тактика е се основава, наред с всичко друго, на това да завзема ключови елементи на инфраструктурата и да ги използва за щит. Ние няма да атакуваме електроцентралата. Можем само да я обградим, да окупираме околните райони и да помолим руснаците да напуснат." - казва бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Работниците в централата и техните семейства се опасяват, че нарастващата милитаризация на комплекса може да доведе до катастрофа, подобна на тази в Чернобил.

Вестникът подчертава още, че миналата седмица Международната агенция за атомни енергия в продължение на три дни не е имала информация за ситуацията в атомната електроцентрала, когато връзката с нейната система за данни е била прекъсната. Това е втори път от началото на руската инвазия, когато МААЕ губи достъп до показанията на камерите и инструментите в централата. Според "Енергоатом", украинската компания, която управлява централата, руски войници заплашват да изпразнят охладителните й резервоари, за да проверят дали поддръжници на Киев не са скрили оръжие там. Това може да създаде сериозна заплаха за безопасността на централата.

Всекидневникът допълва, също така, че руски войници отвличат работници в електроцентралата за откуп. Според персонала на ЗАЕС в момента в плен (отвлечени) са над 40 души, а техни колеги се оплакват, че заради това имат повече работа. Един от отвлечените е предал, че руснаците искат за освобождаването му 50 000 гривни (приблизително 1700 евро).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

07.07 2022 в 15:26

Не се ядосвайте хора, ще ги помолят и те ще напуснат... И ще платят всичко с лихвите.

2099

3

Mateevk

07.07 2022 в 14:10

Тия изроди съвсем откачиха. А ние так спорим ли спорим как да си оправим отношенията са братска Русия, че Митрофанова много се ядосала, защото сега трябва да работи за 70 души и то без заплата!

1000

2

Наминаващ

07.07 2022 в 13:47

Това е тероризъм в грандиозни размери. Взимане за заложници на милиони хора. Дори Бин Ладен не би могъл да измисли по-голямо престъпление в сравнение с бункерния гном.

2550

1

alfakentavur

07.07 2022 в 13:14

Няма по-ненормални изверги и луди от рашистките военни.