Русия прави списък на неприятелските държави и САЩ е сред тях

OFFNews 25 април 2021 в 17:55 5579 0

Снимка Архив

Русия започна създаването на списък на неприятелските държави, на които е забранено да наемат руски граждани за работа в дипломатически мисии и САЩ са сред тях. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизионния канал "Россия-1", предаде ТАСС.

„Както знаете, вчера беше публикуван указът на президента [Владимир Путин], който съдържа цял набор от мерки за изпълнение на вече съществуващите федерални закони, съгласно които тези държави, които са обявени за неприятелски, не могат да наемат руски граждани като персонал за своите дипломатически и консулски представителства.

Какви са тези неприятелски държави? Списъкът се изготвя в момента. Както разбираме, цялата история започна с поредната вълна от недружелюбни стъпки от Щатите... Както разбирате и мога да потвърдя това, естествено САЩ са в този списък “, каза дипломатът.

"Ще научите за останалите държави веднага след публикуването на правителственото постановление и появата на съответния списък", отбеляза тя.

Захарова подчерта, че указът на президента е ответна мярка срещу враждебните стъпки на други държави.

"Винаги сме подчертавали, че нашата външна политика е абсолютно мирна. Но също така винаги сме подчертавали, че всички стъпки, които ние считаме за недружелюбни и враждебни, никога няма да останат без отговор.

Това не са агресивни стъпки от нашата страната, това е отговор и защита на страната ни от враждебни и недружелюбни стъпки от тези, които се занимават с нас, и тези, които по някакъв начин се опитват да спрат развитието ни: чрез политиката за ограничаване и чрез опитите за изолация “, обясни тя.

Руският президент Владимир Путин подписа в петък указа за противодействие на считаните за неприятелски действия на други държави. Съгласно документа страните от списъка ще са изправени пред ограничения или пълна забрана да наемат руски граждани в дипломатически, консулски или държавни институции на съответните държави. Правителството ще определи броя на лицата, които могат да бъдат наети в чуждестранни мисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови