Русия плаши Южна Африка с война, ако арестува Владимир Путин (обновена)

Диктаторът пропуска по взаимно съгласие срещата на върха в Йоханесбург през август от страх да не бъде задържан

OFFNews 19 юли 2023 в 12:14 9303 12

Снимка Кремъл

Пред съдебен състав Сирил Рамафоса казал, че Москва е дала да се разбере, че арестът на Путин ще е равен на обявяване на война на Русия.

Русия е заплашила Южна Африка с обявяване на война, ако властите в Претория решат да арестуват Владимир Путин по време на срещата на върха на БРИКС през август. Това става ясно от документ, изготвен от президента на Република Южна Африка Сирил Рамафоса по заведено от опозицията дело. Въпреки несъгласието за съобщаването на неговото съдържание, магистратите оповестиха позицията на Кремъл, споделена от Рамафоса. Междувременно по-късно по обяд в сряда стана ясно, че руският лидер ще пропусне участието във форума в Йоханесбург.

В срещата на върха в Южна Африка трябва да участва и руският диктатор, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага. Претория е ратифицирала Римския статут на МНС, така че е длъжна да арестува Путин, ако той стъпи на нейна територия. Сега в допълнителна кореспонденция, чиито подробности не се разкриват, Рамафоса моли МНС да разреши на страната му да не арестува Путин. Заповедта беше издадена през март тази година във връзка с военни престъпления, извършени от режима на Путин в Украйна.

Въпреки, че досега действащ държавен глава никога не е бил задържан на основание заповед на МНС, според експерти няма никакви пречки такава ситуация да се случи в Южна Африка. Претория има всички шансове да направи прецедент, но разкритите в Южна Африка документи показват, че страната е изправена пред много голям натиск и преки заплахи от Москва.

Като домакин на поредната сбирка на БРИКС Сирил Рамафоса се опита да лавира и да помоли Кремъл Владимир Путин да не пътува до форума в Йоханесбург, а вместо него да участва външният министър Сергей Лавров. Защото в момента, в който кракът на кремълския диктатор стъпи на плочата на летището в Джобърг, властите, съобразено със статуса си на член на МНС, трябва да му сложат белезници. Кремъл, по неофициална информация, е отхвърлил предложението делегацията да се води от Лавров. Пътуването на президента на Русия през половин свят до Южна Африка би било опит да покаже, че не е в изолация и, че заповедите на МНС нямат никаква практическа стойност.

"Южна Африка трябва да действа в съответствие с международното право, ако Путин присъства на срещата на върха на БРИКС", каза прокурорът на МНС Карим Хан, коментирайки ситуацията. Самият Рамафоса обяви, че очаква руският му колега да пристигне в страната. В отговор на колебливостта на Рамафоса най-голямата опозиционна партия поиска съдът да арестува руския президент, ако той се появи в Йоханесбург. В защитна теза по заведеното дело президентът на Южна Африка е казал, че "Русия е дала да се разбере", че ако Путин бъде арестуван в страната, това ще бъде равносилно на обявяване на война на Русия. Документът е публикуван от съда въпреки несъгласието на Рамафоса. Кремъл до този момент не е коментирал съобщенията от Претория, липсва и официално потвърждение, че президентът Путин ще участва във форума. В събота РИА Новости съобщи лаконично, че президентът на РФ е разговарял по телефона със Сирил Рамафоса.

Вече в сряда по обяд на фона на разпространените информации за заплаха от страна на Москва към Претория, офисът на южноафриканския президент разпространи новината, че Владимир Путин няма да пристигне за срещата на БРИКС през август. Според агенция "Регнум" властите на Южна Африка и Русия са постигнали "съвместно решение руският президент Владимир Путин да не присъства на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през август 2023 г.".

"По взаимно съгласие руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата. Руската федерация ще бъде представена от министъра на външните работи Сергей Лавров“, се казва в съобщението на официалния сайт на канцеларията на президента на Южна Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

12

Владè

19.07 2023 в 16:47

Аууууууууууууу, брИксо се разпада.Гдей ши йе доларя,ся.
Тамън обърнах у рубли , те ги наакаха. Ше мина ф рупии.

1005

11

vaskomilev

19.07 2023 в 15:40

Вчера един украински журналист се пошегува, по повод на това, че най-вероятно ще отиде Лавров „И волки сьıтьı кони скачут.

12278

10

Bai Tanas

19.07 2023 в 15:03

ама то не е Русия, Путин плаши с война ако го арестуват ...
Толкова да си елементарен и да си глава на великата ИМПЕРИЯ ? :)

2073

9

Johnny B Goode

19.07 2023 в 14:58

Гледам по други източници, отказал се бил вече да ходи в ЮАР.
Явно го е страх, че може да загуби войната срещу зулусите с копията и лъковете.

12407

8

Bad Horse

19.07 2023 в 14:43

Трябваше да го арестуват за педофилия Путя отдавна. Вчера отново видях това клипче, където целува момченцето по голото коремче, и ми се повръщаше.

Що за урод стои на чело на "Цирк Русия"?

2550

7

alfakentavur

19.07 2023 в 14:33

Това ще е много добра развръзка.
500 и кусур дни "тридневна специална операция". И да свърши, когато Путлер отиде в ЮАР за среща на изпадняците, а там го арестуват :D

-1650

6

ob1

19.07 2023 в 14:33

Джони, тегава работа... Напълнят ли го - не може да плава. Не го ли напълнят - няма да стигне. Не е лесно да си орк :)

2073

4

Johnny B Goode

19.07 2023 в 13:05

Да пълнят Кузя с кюмюр и да го пращат към Южна Африка отсега.

1005

3

eagle60

19.07 2023 в 12:49

Август е далече. Да не падне от камбанарията на Кремъл дотогава
 
X

Да помогнем на украинските деца!