Русия отрича да е задържала незаконно журналиста на Уолстрийт джърнъл

OFFNews 12 април 2023 в 12:39 1571 1

Евън Гершкович

Снимка EVAN GERSHKOVICH/VK.COM

Евън Гершкович

Твърдението на САЩ, че журналистът на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович е "задържан неправомерно", не означава нищо за Русия и то няма да промени подхода на Москва по случая, каза днес висш представител на руските власти, предаде БТА.

Федералната служба за сигурност на Русия задържа репортера в края на миналия месец по обвинения в шпионаж, за които той може да получи максимална присъда от 20 години затвор. Арестът на Гершкович беше осъден от в. "Уолстрийт джърнъл", американския президент Джо Байдън, новинарски организации и правозащитни групи. Идната седмица съд в Москва ще разгледа жалба от адвокатите на репортера срещу наложената му мярка за неотклонение, според която той ще бъде задържан в предварителния арест в Лефортовския затвор в Москва най-малко до 29 май, припомня Ройтерс.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че в момента Русия обмисля да даде консулски достъп до Гершкович, който откакто бе задържан преди две седмици, е имал минимален контакт с адвокатите си. Рябков обаче разкритикува опитите на САЩ "да окажат натиск" върху Москва по въпроса.

"Няма да толерираме никакви опити да се оказва натиск върху нас, а и няма никакво значение как Вашингтон определя случая с това лице. Ще подходим според нашите собствени вътрешни нужди, норми и закони, които се прилагат в подобни случаи, и нищо повече", каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Вчера Байдън разговаря по телефона със семейството на Гершкович и каза, че Вашингтон прави "всичко по силите си" за освобождаването му. Гершкович е първият американски репортер, задържан в Русия по обвинения в шпионаж от края на Студената война насам, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки