Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Русия осъди отвлечения естонски офицер на 15 години за шпионаж

OFFNews 19 август 2015 в 19:11 4461 6

Осъденият офицер Естон Кохвер

Руски съд осъди на 15 години затвор офицер от естонските служби за сигурност, заради шпионаж, предаде Асошиейтед прес.

Областният съд в Псков призна Естон Кохвер за виновен в шпионаж, контрабанда на оръжие и незаконно пресичане на държавната граница. Руски агенции цитираха съдия Юлия Улянова, според която съдът ще предаде на руската Федерална служба за сигурност намерените у Кохвер пари в брой, огнестрелно оръжие и записващо устройство.

Според естонските власти Кохвер, който бе отвлечен от Русия на 5 септември 2014 г., разследвал контрабандистка операция, в която били замесени агенти на руската разузнавателна служба.

Европейският съюз настоя Кохвер незабавно да бъде освободен и Москва да гарантира безопасното му завръщане в Естония, съобщи агенция Ройтерс.

"Отвличането на Кохвер и незаконното му задържане в Русия след това е явно нарушение на международното право. Той бе лишен от правото на справедлив съд: по делото нямаше публични слушания, на естонския консул не бе разрешено да присъства и Кохвер бе лишен от адекватна правна помощ", се казва в декларацията по този повод на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Премиерът на Естония Таави Рийвас заклейми присъдата и написа в Туитър, че неговото "незаконно задържане е грубо нарушение на международното право от страна на Русия. Естония ще се бори за освобождаването на своя гражданин", подчерта Рийвас, цитиран от Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!