Русия иска да събира отпечатъците на всички европейски туристи

OFFNews 17 август 2015 в 16:59 4951 12

Русия обмисля да въведе задължително снемане на пръстовите отпечатъци на европейци, които кандидатстват за руска виза. 

Предложението е направено от руската федерална агенция по туризъм "Ростуризъм", съобщава агенция "ТАСС".

"Държавите от Европейския съюз въведоха задължително снемане на отпечатъци на руснаци, които кандидатстват за виза. В отговор на тази очевидно неприятелска стъпка се планира въвеждането на същото изискване в Русия", каза началникът на агенцията Олег Сафронов по време на президиум на Държавния съвет на Русия.

Той признава, че задължителното снемане на отпечатъци "веднага ще доведе до спад на потока туристи", затова визовият режим може да бъде облекчен за някои други държави, за които при групови посещения няма да се изисква получаването на виза.

Сафронов подчерта, че изменения в законодателството в областта на туризма са наложителни, като е постави акцент върху развитието на туризма вътре в страната.

Според началника на "Ростуризъм" на туристическия бранш в Русия му липсва прозрачност. Той е на мнение, че този проблем може да бъде решен чрез създаването на единен списък на туристическите агенции. 

Владимир Путин по-рано предложи да се въведат облекчения за туристите от страните от БРИКС, където освен Русия, влизат и Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

"С цел привличането на чуждестранни туристи може би си струва да се обмисли облекчаване на визовия режим", казал Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!