Русия опразни наполовина най-големия си склад за военна техника - в Бурятия

OFFNews 08 август 2023 в 11:35 6394 5

база

Снимка Военный Осведомитель / VK

Базата в Бурятия е най-голямата, която използва Русия.

От началото на войната в Украйна Русия е изтеглила над 40% от съветските танкове и бойни машини от склада във Вагжаново, най-голямата база за военна техника в Бурятия, съобщи The Moscow Times, като се позовава на сателитни снимки на Google Earth.

Вагжаново се намира близо до Улан-Уде и заема площ от около 13 кв. км.

През петте месеца преди руската инвазия във Вагжаново са се съхранявали около 3840 машини, а до май 2023 г. броят им в базата е намалял до 2270. Така през последната година и половина са изведени около 1570 танка и бойни машини, като по-голямата част от техниката (32%) напуска базата след началото на мобилизацията през септември 2022 г.

Според инструкциите на Министерството на отбраната има четири категории за съхранение на военна техника. Първата - най-ценното оборудване се съхранява в специални вентилирани и отопляеми помещения, а втората - в неотопляеми хангари. Третата категория е под палатки, а четвъртата - на открито.

"Където има палаткови навеси, там техниката трябва да е поне в движение. Под открито небе - не е за жалене", обяснява военният експерт Павел Лузин.

Във Вагжаново техниката се е съхранявала основно на открито. Снимките от ноември 2022 г. показват, че около половината от нея е била без кули или е имала други повреди, видими от спътника. Подобни признаци могат да се видят на около половината от останалото оборудване в базата към май 2023 г. Тя разполага и с 10 хангара, които могат да поберат до 400 БТР.

В социалните мрежи на бивши военнослужещи от базата във Вагжаново се виждат снимки на танкове. Военни експерти ги определят като танкове Т-62, които са произвеждани в СССР от 1962 до 1975 г.

Преди войната в Украйна Русия редовно се освобождаваше от остарелите бронирани машини: от 2014 до 2022 г. бяха сключени 35 договора на стойност 232,2 млн. рубли. Броят на договорите за унищожаване на танкове започна да намалява през 2017 г.: по това време генерал Александър Шевченко, началник на главното управление на бронетанковата техника на Министерството на отбраната, заяви, че вместо планираните по-рано 10 000 танка ще бъдат унищожени само четири хиляди. Останалите могат да се окажат полезни "поради промени в международната обстановка". През 2022 г. МО прекрати сключването на договори за утилизация на военно оборудване.

На фона на изявленията на президента Владимир Путин, че някои образци на старата съветска техника все още превъзхождат западните оръжия, в медиите започнаха да се появяват съобщения за извеждането от експлоатация на стара съветска техника. Така например през октомври 2022 г. 103 БТРЗ край Чита получава поръчка за модернизация на 800 танка Т-62. Там те са оборудвани с допълнителна защита, по-модерни двигатели, както и с оптикоелектронни системи и термовизионни камери. Министърът на отбраната Шойгу редовно посещава предприятия, които ремонтират и модернизират техника, изведена от експлоатация. Неотдавна Шойгу инспектира "Ремдизел" в Татарстан, а тази година посети заводи в Нижегородска и Омска област.

Според холандския военноаналитичен проект Oryx до лятото на 2023 г. Русия ще загуби над 2000 танка във войната си с Украйна. Но консервираната техника се използва не само за компенсиране на загубата на бронирани машини, но и за палиативна подмяна на артилерията, казва Лузин.

"Освен това от танковете от склада могат да се вадят цеви и трансмисии за основен ремонт на действащи танкове и за възстановяване на други, вече извадени от склада", продължава експертът.

Деконсервирането на стари танкове е световна практика: целият танков парк на САЩ се съхранява на открито, включително хиляди М1 Abrams, казва друг военен експерт.

"Имаме поне 15 завода за ремонт на танкове в цялата страна, които се занимават с деконсервация и модернизация. Това означава, че тези танкове се проверяват, ако е необходимо, се сменят двигатели и трансмисии, гледа се моторът, поставят се модерни уреди и прицели. След това те ще се използват като машини за поддръжка на пехотата, а не като танкове. Калибрите са различни, стари, но в складовете има вагони с тези снаряди", обяснява той.

Украйна също използва стари танкове: около половината от парка от оръжия на НАТО, доставени на ВСУ, е от 1950-1960 г., подчертава експертът.

В интервю за украинския блогър Володимир Золкин руски военнопленници непрекъснато говорят за неизправността на бронираните машини. Така например един от тях разказва за повредите на БМП, които току-що са се върнали от ремонт. Друг споделя, че от 15-те танка в неговата бригада само пет са били изправни, а оборудването, идващо от склада, често е пристигало негодно, например с неработеща електроника.

Понякога модернизацията на танковете за войната в Украйна изглежда доста екзотична. Както ВСУ, така и руската армия през втората година от войната са принудени да използват хибриди от различна техника и самоделни оръжия. Например Русия използва бронетранспортьор МТ-ЛБ, оборудван с корабни зенитни кули 2М-1, които са приети на въоръжение през 1945 г. Остарелите танкове, поразени в Украйна, често показват следи от необичайни модификации, предназначени да ги предпазят от съвременни оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

5

Bad Horse

08.08 2023 в 15:36

важното е да има скара отгоре за защита от джавелини и всичко е наред, нали така? :)

Как красиво горят! Не мога да спра да гледам клипчета всеки ден. Почти ме е жал за орките в тях. Почти...

345

4

Джендо Джедев

08.08 2023 в 13:22

Рашетата все повече заприличват на декор от "Кин-Дза-Дза".

2415

3

Пустиняк

08.08 2023 в 13:20

Специално в случая с това дето са го написали 2М-1 (в действителност е М2-М3) коректното понятие е установка. Верно, че прилича на кула, но е установка. В ГДРто го качваха на камион ИФА. Нещо като ЗСУ 23, ама 25 мм оръдие.
Но пък МТЛБ не е бронетранспортьор а брониран влекач, но пък да, от немай къде се ползва и като бтр. Руснаците от зор-заман му монтират 25 мм корабна установка и го ползват като БМП. Мизерия, сър...

12078

2

edin slep

08.08 2023 в 12:12

Може да се наложи и ние като румънците, да потърсим помощ и да осъвременим старите Т55, с които разполагаме.

Ще има години наред пълнене на складовете с оръжие и боеприпаси след войната.

2550

1

alfakentavur

08.08 2023 в 11:39

Не без кули, а без куполи. Купола (в женски род) се нарича "кулата" на танка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!