Русия: Обстрелът на сирийски военни граничи с подкрепа на терористите

OFFNews 19 септември 2016 в 17:32 4773 0

Снимка РИА Новости

Обстрелът на сирийски военни от страна на коалицията против "Ислямска държава" граничи с подкрепа на терористите, съобщиха от външното министерство на Русия. 

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че анти-ИДИЛ коалицията, оглавявана от САЩ, е ударила на 17 септември погрешка части на сирийската армия, която също е част от коалицията. 

При ударите са загинали 62-ма души, а около 100 са били ранени. 

По-късно Вашингтон потвърди информацията и обявиха, че "съжаляват за непреднамерената загуба на човешки живот“. 

Участие в ударите са взели американски, датски, австралийски и британски самолети. 

Според Конашенков благодарение на ударите бойците на ИДИЛ са получили възможност да настъпят срещу сирийската армия, която все пак е успяла да възстанови позициите си.

От руското външно министерство изразиха надежда, че ударите не са нанесени по указание на Вашингтон.

Действията на пилотите на коалицията, ако, както се надяваме, не са предприети по указание на Вашингтон, се намират на границата между престъпната небрежност и директната подкрепа на терористите от „Ислямска държава“, подчертаха от ведомството.

Русия призова САЩ да проведат подробно разследване и да предприемат мерки, за да се изключат подобни инциденти в бъдеще.

От министерството посочиха още, че на свиканото след ударите заседание на Съвета за безопасност на ООН американските представители не само не били в състояние да дадат адекватно обяснение на случилото се, но и се опитвали да „преобърнат всичко с главата надолу“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!