Напрежение между САЩ и Русия след споразумението за Сирия

OFFNews 18 септември 2016 в 12:16 7892 3

Саманта Пауър

Снимка AP

Саманта Пауър

Расте напрежението между САЩ и Русия след обявяването на споразумението за Сирия.

След като Русия обвини водената от САЩ международна коалиция във въздушни удари по сирийската армия, а не по позиции на "Ислямска държава", днес американски военни потвърдиха и увериха, че случаят се разследва. Русия обяви, че в събота при въздушен обстрел са загинали повече от 60 сирийски войници от армията на Асад. Москва предупреди, че инцидентът поставя "много голяма въпросителна" за бъдещето на постигнатото споразумение между Вашингтон и Москва за мирен изход от кризата в Сирия. Говорителят на Външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че американските удари над сирийската армия позволяват да се направи изводът, че Вашингтон защитава терористичната групировка „Ислямска държава“.

Вашингтон изрази и съжаление за реакцията на Москва относно споразумението.

Американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че Захарова трябва "да се засрами" от думите си и описа призива на Русия за свикване на спешно заседание на Съвета по сигурността при затворени врата заради инцидента като "уникално циничен и лицемерен", защото Русия от години блокира наказателните мерки срещу режима на Асад заради бомбардирането на цивилно население в контролираните от бунтовниците градове.

В същото време, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин определи като "най-малкото странно" поведението на Пауър, която излезе по средата на заседанието, за да говори с представителите на медиите.

Съвместната група за прилагане на споразумението трябва да започне работа на 19 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

18.09 2016 в 14:11



https://goo.gl/WN5fwZ

63994

1

Red or Dead

18.09 2016 в 14:07

Във връзка с американското нападение над армията на Асад руското МО издаде заповед:

"ДА СЕ ЗАПОЧНЕ НЕЗАБАВНА И ПЪЛНОМАЩАБНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СИРИЯ! ДА НЕ СЕ ПРАВИ РАЗГРАНИЧЕНИЕ МЕЖДУ ТЕРОРИСТИ И ОПОЗИЦИЯ И ИНСТРУКТОРИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ. ВСИЧКИ ПОДЛЕЖАТ НА НЕЗАБАВНА ЛИКВИДАЦИЯ."


https://goo.gl/2cVgQd