Русия обяви държавни медии за важни за сигурността на страната

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 15:22 2241 1

Русия включи няколко държавни медии и цели медийни групи в списъка със структури със значение за отбраната на страната. 

Списъка присъстват 64 медии и институции "със съществено значение за осигуряване правата и законните интереси на гражданите на Руската федерация, отбранителната способност и сигурността на държавата", съобщи вестник "Коммерсант".

Наред с разузнаването, Министерството на отбраната и "Росатом", в списъка присъстват и МИА "Россия сегодня", Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания (ВГТРК), телевизионният център "Останкино", агенция ТАСС и операторът "Российские телерадиовещательные сети" (РТРС).

МИА "Россия сегодня" е най-голямата медийна компания, ориентирана към международната аудитория и държавните структури. В групата влизат агенциите РИА Новости, "Прайм" и Sputnik. 

Законът, в който се утвърждава списъкът, е приет от Държавната дума на 19 декември. В закона е включено, че компаниите и институциите в този списък се освобождават и от изискването за повече прозрачност при обявяване на пбществени поръчки и договори с подизпълнители. 

Според вносителите председателят на комисията по информационна политика Леонид Левин и Антон Гета, член на комисията по отбрана, медиите са включени, защото "спецификата на дейността им често изисква непредвидени покупки в оперативен режим".

"Коммерсант" обаче посочва, позовавайки се на свои източници, че една от причините медиите да бъдат включени в списъка е да се държи в тайна графикът и маршрутите на управляващите, защото съпровождането на руските лидери е свързано с предварително наемане на помещения и сключване на договори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови