Русия не е изоставила плановете си за въздушни удари, предупреди Зеленски

Великобритания е готова да достави оръжейни системи с по-голям обсег на Украйна, заяви министърът на отбраната Бен Уолъс

OFFNews 13 декември 2022 в 07:43 1714 5

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия не е изоставила плановете си да предприема въздушни удари срещу Украйна и вижда в прекъсванията на електричеството последната си надежда да спечели войната, каза днес във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да сме наясно, че Русия не е изоставила тази тактика на терор. Всяко отсъствие на масирани ракетни удари просто означава, че врагът подготвя нови атаки. И може да предприеме такива по всяко време", посочи украинският президент.

"Русия все още разчита на прекъсванията на електричеството. Това е последната надежда на терористите. Докато имат ракети, а те все още имат такива, моля, приемайте насериозно предупрежденията на нашето военно командване", каза в заключение Зеленски.

В подкрепа на сериозно пострадалата електропреносна система в Украйна САЩ са изпратили първата партида енергийно оборудване в помощ на Украйна, казаха американски служители, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Вашингтон се опитва да помогне за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната, пострадала от засилващите се руски атаки.

Първата партида енергийно оборудване е на стойност близо 13 млн. долара, каза един от служителите. Друг източник, запознат с въпроса, каза, че още два самолета с оборудване ще излетят от САЩ за Украйна по-късно тази седмица.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би бил "отворен" за доставка на оръжейни системи с по-голям обсег на Украйна, ако Русия продължи да атакува цивилни райони, съобщи Ройтерс.

В изказването си пред парламента Уолъс бе запитан от бившия премиер Борис Джонсън, гласовит привърженик на Украйна, относно евентуална доставка на ракетни системи с по-голям обсег на действие за Киев, с които да бъдат унищожавани или повреждани площадки за изстрелване на дронове.

"Непрекъснато преглеждам оръжейните системи, които бихме могли да предоставим", заяви Уолъс пред парламента.

"Ние разполагаме с потенциални оръжейни системи, които са с по-голям обсег на действие и ако руснаците продължат да взимат на прицел цивилни райони и да се опитват да нарушават Женевските конвенции, тогава аз ще бъда готов да обмисля какво ще правим по-нататък", каза той.

Украйна обвинява Русия, че използва дронове "камикадзе", за да поразява енергийна инфраструктура и други цели.

Великобритания е поела ангажимент за подкрепа на Украйна в размер на 3,8 млрд. паунда от февруари тази година, включително доставка на оръжия, военно обучение и хуманитарна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

13.12 2022 в 15:13

От малък си падам фантазьор, но всячески се опитвам да отблъсна едно такова, като съновидение: Какво ли ще се получи, ако украинските военни треснат, примерно, един от малогабаритните дронове на Красная площадь, някъде там, по средата, без да убиват никого и без да нанасят инфраструктурни повреди... Е, те тогава ще си взема неколко деня отпуска, та да гледам руска телевизия!
То ще е вой, неземен, то ще е цирк, оф, пак се размечтах...

22548

2

dolivo

13.12 2022 в 11:49

ми да прасне Украйна 5-6 енергоподстанции около Масква и да гледа сеир

345

1

Джендо Джедев

13.12 2022 в 08:15

Само да им пристигне новата пратка дронове от Иран... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!