Русия може да забрани полети над Сибир за авиокомпании от ЕС

ОFFNews 05 август 2014 в 16:15 5916 13

Снимка Wikimedia.

Русия обмисля да наложи ограничения или да забрани напълно на европейските авиолинии да летят през транссибирските коридори, съобщава "Ведомости".

Ако това се случи, цената на полетите на европейските авиопревозвачи до Азия ще поскъпне.

Обмислянето на забраната идва в отговор на все по-тежките санкции на Запада срещу Русия.

Поводът за обмисляните санкции е забраната, която Украйна наложи миналата седмица на руската нискотарифна авиокомпания "Доброльот", подразделение на държавната "Аерофлот", за изпълняване на полети до Крим. Освен това на "Доброльот" беше наложена глоба от 8,6 млн. долара за изпълнените полети до Крим.

Санкцията обаче може да се окаже нож с две остриета, тъй като "Аерофлот" събира такси от компаниите, които използват транссибирските въздушни коридори - най-краткият път от Европа до Азия, пише изданието.

Официално предложение за налагане на подобни забрани обаче не е получавано в администрацията на правителството, коментира говорителката на руския премиер Дмитрий Медведев Наталия Тимакова.

През 70-те години чуждестранните авиокомпании били готови на всичко, за да получат позволение от СССР да летят над Сибир към Азия, казва директорът на руската агенция по въздушен транспорт Александър Нерадко. По този начин те можели да съкратят маршрута си с около 4000 километра и да спестят до 30 000 долара на полет. Така чуждестранните превозвачи сами предложили да плащат, за да може да ползват този маршрут, посочва Нерадко.

След краха на Съветския съюз договорката за плащане се запазила. Приходите от нея някога били 500 милиона долара годишно, повечето от които отивали за нуждите на гражданската авиация. Днес те достигат най-много 300 милиона на година, твърди източник, близък до съвета на директорите на "Аерофлот".

Най-големите платци на "Аерофлот" са "Луфтханза", Британските авиолинии и "Еър Франс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков