Русия категорично отрече да е нанесла ракетни удари по Киев

OFFNews 16 ноември 2022 в 12:05 2528 9

кратер

Снимка t.me/andrii_nebytov

Кратери останаха на мястото на попадението на руските ракети.

Руското министерство на отбраната категорично отрече руски военни да са нанесли ракетни удари по Киев вчера. 

"Всички разрушения, които киевският режим демонстрира в жилищните райони на украинската столица, са пряко следствие от падането и самоунищожаването на зенитни ракети, изстреляни от украинските войски от украински и чуждестранни системи за противовъздушна отбрана, разположени в пределите на града", цитира думите на говорител на ведомството телевизионният канал "Звезда".

Днес обаче говорителят на украинското военно министерство Игор Конашенков потвърди, че на 15 ноември руското МО е извършило масирана атака с прецизно насочване срещу системата на военната администрация на Украйна. По думите му всички ракети са попаднали точно в предвидените цели. Ударите са били нанесени само по цели на украинска територия и не по-близо от 35 км от украинско-полската граница, добави Конашенков.

Вчера руски ракети паднаха в редица градове на Украйна, в т.ч. столицата Киев, Лвов, Харков и в много други градове на страната, където се чуха мощни експлозии. Мнозина наблюдатели отбелязаха, че това е най-масираната руска атака от началото на войната. 

В резултат на обстрела интернет трафикът в страната е спаднал до 67% от нормалното, електрозахранването на много места е било прекъснато заради попадението на руски ракети върху редица централи.

По данни на NetBlocks повечето региони на Украйна са претърпели прекъсвания на тока заради интензивния руски ракетен обстрел, насочен към критичната инфраструктура.

"Потвърдено: до момента Украйна изпитва значителни смущения в интернет; данните показват, че общата свързаност е само 67% от предишните данни; инцидентът е станал на фона на съобщенията за една от най-интензивните ракетни атаки на Русия", заяви организацията.

Днес в цяла Украйна са в сила почасови прекъсвания на тока, а в някои региони се въвеждат извънредни спирания. Графиците за прекъсване на електрозахранването все още не са в сила в Киев и Киевска област.

Според Ukrenergo масираната ракетна атака на Русия на 15 ноември и студената вълна допълнително са влошили ситуацията в енергийната система.

"Ограничаването на потреблението е необходима мярка за запазване на стабилността на електроенергийната система след шестото целенасочено ракетно нападение от страна на раш*стите срещу енергийни съоръжения. Ремонтни екипи работят денонощно, за да възстановят повредената инфраструктура и да върнат светлината на украинците", заявиха от компанията.

Руснаците са атакували три района в Киевска област, като са разрушени повече от 15 жилищни сгради и две нежилищни помещения.

Силите за противовъздушна отбрана на ВСУ са работили ефективно, което е помогнало да се избегнат опустошителни последици, но в някои населени места са регистрирани щети, съобщи пресслужбата на полицията на Киевска област във фейсбук.

Правоприлагащите органи намират части от вражеските снаряди на мястото на попаденията в полета и гористи местности.

"Кратер и отломки от ракета-носител бяха открити от нашата полиция край село в Киевска област. Части от смъртоносното оръжие са открити в полето. Благодарение на силите за противовъздушна отбрана успяхме да дадем достоен отпор на врага", заяви Андрей Небитов, началник на полицията в Киевска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

8

Бай Пешо от Перни 6

16.11 2022 в 13:20

Да има версия в полските медии, че везната на която е бил трактора се е взривила от дефект, в такъв случай появилите се снимки на части от С-300 са поставени с цел провокация. Полша отдавна търси повод да влезе в Лвов и Западна Окрайна. Онзи ден националистите във Варшава скандираха, че без Лвов няма Полша.

2099

7

Mateevk

16.11 2022 в 13:03

Поредните залъгалки за наивници. Аз от тия неща нищо не разбирам и затова слушам сериозни експерти, а не пропагандисти. З Киев не знам, но за Полша примерно експертите казват, че е изключено украинска ракета от С 300 да е стигнала до Полша, защото тези ракети се самоунищожават, ако се разминат с целта, която може да е само въздушна. Има преправени С 300 земя-земя, но те са само и единствено на руснаците и с тях бомбардират на много места по фронтовете. А играта се води на съвсем друго ниво и за съжалене в нея истината няма особено значение, защото залозите вече са прекалено високи. И продължи да ги вдига точно Путин, който очевидно иска да стигне до преговори, но с НАТО, а не с Украйна. И провокация като вчерашната може да накара НАТО да задейства чл. 5, което обаче засега няма да се случи, защото е по-вероятно да се приеме, че става дума за случаен инцидент, а не за целенасочено нападение на страна от НАТО.

1015

6

jvader

16.11 2022 в 13:00

Тя Руzzия, каквото и да каже вече, кой ли ще й повярва! То цялята държава се крепи на "лъжата". Особено по отношение на историята....и не само!

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

16.11 2022 в 12:36

Да взеивиха си жилищните сгради със собственото ПВО и това е достоен отговор :)). Свалили са 79 от 80 ракети, но са поразени 30 обекта от критическата инфраструктура :))

1015

3

jvader

16.11 2022 в 12:30

Offnews, напоследък се превръщате в една от медиите, които редовно чета. Обаче, имате грешки в статията си. Моля да ги поправите!

345

2

Джендо Джедев

16.11 2022 в 12:25

"на 15 ноември руското МО е извършило масирана атака с прецизно насочване срещу системата на военната администрация на Украйна."

Бах тая система - жилища, детски площадки, трансформаторни и помпени станции... :D

900

1

Manager Kim

16.11 2022 в 12:16

Още за войната: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/a-oata-me-kaa/

войната
 
X

Да помогнем на украинските деца!