Русия изтегля войските си от Казахстан

Президентът назначи нов министър-председател

OFFNews 11 януари 2022 в 09:43 4919 3

Снимка Getty Images

"Миротворци" в Алмати, Казахстан. 11 януари 2022 г.

Изтеглянето на войските на контингента на Организацията на договора за колективна сигурност от Казахстан ще започне след два дни и ще отнеме не повече от 10 дни, каза днес президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев, цитиран от БНР.

Днес той номинира и нов премиер, долната камара на парламента бързо одобри кандидатурата на Алихан Смаилов по време на сесия, излъчвана на живо по държавната телевизия, след което Токаев издаде указ за назначаването му.

49-годишният Смаилов беше първи вицепремиер в предишния кабинет, който Токаев свали на 5 януари, по време на протестите в богатата на петрол голяма централноазиатска държава. Казахските сили за сигурност са арестували 9 900 души по време на безредиците, пише Ройтерс, като цитира вътрешното министерство на страната. Загинаха 164 души.

Те избухнаха в отговор на повишените цени на горивата и прераснаха в протести срещу властта.

За да бъдат потушени, Токаев поиска военна помощ от Русия и Кремъл изпрати войници в страната, които бяха наречени "миротворци". САЩ поставиха под въпрос необходимостта от присъствие на руски военни в страната, а Русия отвърна остро.

Русия: Когато в дома ви влязат американците, е много трудно да останете живи, без да бъдете ограбени или изнасилени

Президентът обяви двуседмично извънредно положение. Интернет беше прекъснат. Дойде и заповед към силите за сигурност да стрелят смъртоносно без предупреждение.

Президентът - който нарича протестите "опит за преврат" - увери, че въпросният опит се е провалил. Той твърди, че става въпрос за план, разработен от професионалисти, но че ситуацията във всички региони на 19-милионната страна вече е стабилна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

12.01 2022 в 08:17

ми откъде да е, от кочината ли?

интересно, колко лесно пламва ситуацията, дали не е буре барут и без това?

ако беше толкоз стабилно, дали някой би обърнал внимание на "външни" инсинуации?

с тоз интернет и бързи комуникации, дали има някакво значение къде се намираш?

аман от параноици вездесъщи

а руснака ти влиза и те застрелва, пропагандирайки че те спасява от други влизащи

чудно

-1580

1

Bace7

12.01 2022 в 03:06

Стели се мазна-мазна либерастка пропаганда...протести били...мирно протестиращите завзели с оръжие международното летище, и тръгнали да палят архивите за криминална и терористична дейност? Управлението на тия протести било от Полша, Украйна и Франция...каква ирония?
 
X

Да помогнем на украинските деца!