Русия използва летища в Беларус във войната с Украйна

Според украинския генерален щаб 5 разузнавателни самолета извършват полети над цели на територията на страната

OFFNews 22 март 2022 в 21:23 2346 1

Русия е извършила над 80 полета, като 29 от тях са от летищата Барановичи и Бобруйск, разположени на територията на Беларус.

Това се посочва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитирана от УНИАН.

Руските въздушни удари продължават по военната и гражданската инфраструктура в Житомирска, Киевска, Черниговска, Харковска и Донецка област. В тях са участвали бомбардировачи, щурмови самолети и изтребители.

"Врагът разполага с пет разузнавателни самолета, които извършват въздушно разузнаване на цели на украинска територия. В оперативните зони на Черно и Азовско море корабите на ВМС на Руската федерация изпълняват задачи в определени райони на Черно море. В североизточната част на Азовско море продължават да се разполагат до пет кораба от различни типове, които да подпомагат действията на сухопътната групировка на окупационните войски", заявяват от Генералния щаб.

По-рано днес неназовани представители на НАТО заявиха в коментар за CNN, че алиансът разполага с информация за скорошно присъединяване на Беларус към пълномащабните военни действия на Русия срещу Украйна. Според източниците Беларус вече предприема стъпки за участие в инвазия.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заявява още, че заплахата от беларуско настъпление по посока на Волин е голяма.

По-рано УНИАН съобщи, че Беларус официално не участва във войната, която Русия продължава да нарича "специална операция". В същото време руските военни използват територията на Беларус за транспортиране на войници и военно оборудване и за изстрелване на ракети по Украйна.

Има и съобщения, че в беларуски болници се лекуват войници, ранени по време на боевете в Украйна, поради което някои лечебни заведения са спрели да оказват помощ на беларуси.

На 11 март стана ясно, че руски военни са атакували беларуска територия на границата с Украйна. Държавната гранична служба на Украйна нарече нападението умишлена провокация, целяща да въвлече въоръжените сили на Беларус във войната с Украйна. В същия ден беларуското министерство на отбраната отрече факта, че три беларуски села са били атакувани от въздуха.

На 15 март Александър Лукашенко заяви, че Беларус не може да помогне с нищо на Русия във войната срещу Украйна и че Руската федерация "не призовава" беларуски войници.

На 21 март съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко каза, че на среща в Кремъл президентът Лукашенко е обещал на руския си колега Владимир Путин да вкара войски в Украйна не по-късно от 21 март. Сега се твърди, че руският президент иска да отстрани Лукашенко от власт със сила.

Страните партньори на Украйна налагат санкции на Беларус наравно с Русия заради подпомагането на руската агресия, напомня УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови