Русия изпитва остър недостиг на персонал заради войната

Нивото на безработица е исторически ниско

OFFNews 15 юни 2023 в 13:05 3505 3

кадри

Снимка ТАСС

Глад за персонал.

Нивото на безработица в Русия е исторически ниско. Има много повече свободни работни места, отколкото желаещи да ги заемат. Индустриалният сектор изпитва рекорден недостиг на персонал - така е в почти една трета от компаниите. За руската икономика недостигът на кадри се превърна в сериозен проблем, съобщава Би Би Си.

Равнището на безработица в Русия спадна до 3,3% през април от 3,5% през март. И двете цифри са исторически ниски. Толкова ниска безработица не е наблюдавана досега в страната.

За руските власти това е повод за оптимизъм. В обръщението си към Федералното събрание на 21 февруари Владимир Путин се похвали, че правителството е "предотвратило срива на пазара на труда". За руския президент това беше потвърждение, че руската икономика се е справила с рисковете - т.е. с последиците от войната и санкциите, които той беше отприщил.

По-късно обаче Путин заговори и за трудности. В края на март той спомена за проблеми в някои предприятия и региони, а през април - за недостиг на персонал.

Но за руските официални лица недостигът на кадри се превърна в повод да правят оптимистични прогнози, например за рекордно увеличение на заплатите в реално изражение.

Това е добър момент за тези, които търсят нова работа или изобщо работа. Работодателите, на фона на недостига на кадри, са готови да увеличат заплатите си или да предложат повече на търсещите работа. Има и много свободни работни места в сферата на мениджмънта: много хора са емигрирали заради войната и се търсят заместници, което е възможност да получат повишение в работата.

В дългосрочен план обаче недостигът на работна ръка ще се отрази върху ефективността на руската икономика и производителността. Работодателите увеличават заплатите не защото хората са станали по-добри в работата си, а защото няма кой да я върши. Много висококвалифицирани специалисти са напуснали страната.

Защо в Русия има недостиг на работна ръка?

"Намираме се в ситуация, в която безработицата е ниска не защото икономиката расте толкова бързо, а защото работната сила намалява", обяснява икономистът Рубен Ениколопов.

Една от основните причини е демографската дупка, в която Русия се намираше много преди началото на войната. На пазара на труда навлизат все по-малко поколения - през 90-те години и в началото на 2000 г. се раждат малко деца.

"От 2008 г. насам всяка година на пазара на труда се появяват с около 100 000 млади хора по-малко в сравнение с предходната година", описва тенденцията Алексей Захаров, президент на услугата за търсене и наемане на работа SuperJob. - Докато тогава на пазара на труда е имало милион и половина млади хора, тази година те са приблизително 700 000".

Други важни фактори са мобилизацията, най-голямата вълна на емиграция и липсата на гъвкавост на руския пазар. Последното се дължи на факта, че всички участници на пазара слабо реагират на промените. Работодателите закъсняват с повишаването на заплатите или с предлагането на някакъв допълнителен бонус на търсещите работа. Системата за преквалификация на служителите също не е много развита в страната, така че пазарът на труда реагира бавно на промените в изискванията на фирмите.

Според последния преглед на HeadHunter, една от най-големите руски служби за набиране на персонал, недостигът на хора се е запазил и през май. Нейните автори редовно оценяват динамиката на индекса hh.index, който представлява съотношението между средния брой активни автобиографии и средния брой активни свободни работни места. Това показва как се променя нивото на конкуренция за свободните позиции, обяснява Александър Илин, старши анализатор в hh.ru.

Непосредствено след 24 февруари индексът на hh.ru рязко се повиши, което показва несигурност сред работодателите. Те просто не знаеха какво да очакват и решиха да замразят наемането на служители. От друга страна, търсещите работа започнаха да се интересуват по-активно от новите свободни работни места и актуализираха автобиографиите си.

Тази тенденция се запази до юни 2022 г., след което отбеляза спад. Към май 2023 г. индексът спадна до най-ниското си равнище за периода на наблюдение от януари 2021 г. насам. Това е показателно за недостиг на търсещи работа лица, докато броят на активните свободни работни места само се увеличава.

"Има недостиг на персонал в абсолютно всички сектори", казва Захаров от SuperJob. - Нуждаят се от лекари, програмисти и учители - не можем да кажем, че някои от тях са повече или по-малко търсени.

Как ще изглежда ситуацията в близко бъдеще е доста трудно да си представим, казва Олег Буклемишев, директор на Центъра за изследване на икономическата политика към Стопанския факултет на Московския държавен университет. "Това е многозначителна игра с много несигурности", обяснява той. - Колко активно ще продължи мобилизацията? Ще бъде ли обявена нова вълна? Как ще се държи държавата? Това са само част от въпросите, без отговорите на които изследователите трудно могат да правят прогнози."

Недостиг на персонал в промишлеността

През април Институтът за икономическа политика "Егор Гайдар" регистрира най-големия недостиг на персонал в промишлеността от 1996 г. насам. Проучването на бизнеса показа, че една трета от промишлените предприятия (35%) не разполагат с работници.

Проблемът се усеща най-остро в леката промишленост. Предприятията "просто плачат" за липсата на специализирани средни учебни заведения, които да подготвят работници с търсената квалификация, заяви Сергей Цухло, ръководител на лабораторията за конюнктурни проучвания на института.

"Пазарът след началото на санкционната война се освободи, напуснаха не само скъпите марки, но и масовите, които можеха да бъдат заменени от продукти на руската лека промишленост, но просто няма кой да ги произвежда", казва икономистът, цитиран от РБК.

В началото на войната много икономисти се опасяват от масова безработица поради оттеглянето на чуждестранните предприятия. Но в действителност се оказа, че напускащите страната чуждестранни компании по-скоро продаваха активите си, които продължаваха да работят при новите собственици.

Гладът за кадри е дългогодишен проблем за руската индустрия, казва Алексей Миронов, вицепрезидент по управление на операциите в Anchor Recruitment Group.

"Индустрията се развива по-бързо от пазара на труда в тази част", обяснява той. - Образователната система не подготвя специалисти в степента, в която те са търсени. Хората с необходимите знания, опит и компетенции просто не са физически налични."

Промишлеността е засегната и от мобилизацията. Фирми съобщиха, че редки специалисти - включително в промишлеността - може да са били засегнати. Такива специалисти е трудно да бъдат обучени и съответно заменени.

Много компании получиха писма по време на мобилизацията, в които се изискваха данни за служителите. В някои случаи работниците от дружествата бяха мобилизирани буквално в цеховете им.

Какво се е променило за професионалистите от висшето и средното ниво?

От друга страна, ситуацията на пазара на висшия мениджмънт е противоположна. Масовото напускане на чуждестранните компании доведе до това, че на пазара на труда се появиха топ мениджъри - бивши ръководители на предприятия, напуснали Русия.

Логичният, на пръв поглед, преход към подобни позиции в руските компании не беше спазен. Практиката показа, че тези специалисти невинаги са били в състояние да отговорят на търсенето на пазара, казва Алексей Миронов.

Проблемът е, че изискванията на руските компании може да не съответстват на опита, който имат топ мениджърите от международните компании.

"Хората с опит в европейски компании не винаги са търсени в компаниите от Югоизточна Азия, Турция, ОАЕ, които развиват бизнеса си в Русия. (В тези структури) един топ мениджър често трябва да има пряк опит с азиатските пазари", обяснява Миронов.

Миронов нарича тази тенденция "китаизация". "Човек може да има много интересен международен опит, който сам по себе си е ценен, но все пак той няма да бъде търсен от компания от Южна Корея, Китай или Япония", обяснява той спецификата на тенденцията.

От друга страна, руските компании имат търсене на специалисти с опит в развитието на бизнеса в страната, т.е. с фокус върху регионалния, а не върху международния пазар.

За специалистите от средно ниво перспективите за кариера само са се подобрили през последната година, отбелязва Рубен Ениколопов. Тази тенденция е пряко свързана със заминаването в чужбина на онези хора, които са били "едно стъпало по-нагоре".

Ситуацията тук изглежда печеливша за всички: работодателите, които изпитват недостиг на мениджъри, могат да се възползват от нея. "Но за да не се окаже, че този метод е изкуствен - когато по-малко квалифицирани служители са "повишени" нагоре и поставени на по-висока позиция - трябва да компенсирате това с допълнителни инвестиции в обучение", казва той.

Как недостигът на работна ръка ще се отрази на икономиката?

Ниската безработица и бързото нарастване на заплатите създават възможности за част от населението. Но от друга страна, те ги затварят.

Изпреварващият ръст на заплатите сега е в държавната администрация и в индустриалните сектори, свързани с военнопромишления комплекс, като оптика, електроника и метални изделия например. Това не е цялата икономика, но дори и тя, при сегашната ситуация, ще помогне за излизането от кризата - чрез ръста на потреблението, казва Александър Исаков, главен икономист за Русия в Bloomberg Economics.

За компаниите обаче това заплашва да намали печалбите - бизнесът ще печели по-малко, тъй като ще се харчи повече за персонал, предупреждава Исаков. Той смята, че икономиката има резерв - хората на възраст под 30 години. През март безработицата в тази група е била 11%.

Икономистите вече не са склонни да правят дългосрочни прогнози и да говорят за това какво ще се случи в бъдеще. На теория повишаването на заплатите, когато не е подкрепено от ръст на производителността, е отрицателно за икономиката: в дългосрочен план такава икономика става по-малко конкурентоспособна, тъй като произведените в нея стоки са по-скъпи, отколкото в други страни.

Загубата на конкурентоспособност винаги означава изоставане в развитието в сравнение с други страни. Тук обаче Русия е засегната от много по-силно изразени фактори, като например санкциите, които ограничават вноса на стоки и технологии.

Да, а повишаването на заплатите и възможностите за кариера, които пазарът на труда предлага сега, имат двойно дъно.

"Но ако погледнем в глобален план, това са млади образовани хора, които са участвали в световната икономика и всъщност потенциално биха могли да се преместят да работят в други държави", отбелязва Рубен Ениколопов. - Сега обаче таванът на това, което могат да постигнат в Русия, е свален за тях. Тъй като икономиката не расте толкова бързо, таванът е по-нисък. След това те ще се изправят пред въпроса: да останат или да напуснат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

15.06 2023 в 14:37

някой да се е съмнявал, че при тази емиграция и затриване на млади хора нещо друго ще се получи?

а съм сигурен, че са се и отворили работни места с такива смешни заплати, все едно че фиктивни - това са държавните, пък той Путин всичко един вид одържави.

-1650

3

ob1

15.06 2023 в 14:28

Кадърните избягаха, останалите са или долнопробни пияници, или чмобики, или и двете. Инак няма проблеми матушката с могъщата си икономика, базирана на копаене.

345

1

Джендо Джедев

15.06 2023 в 13:35

"Толкова ниска безработица не е наблюдавана досега в страната.

За руските власти това е повод за оптимизъм. В обръщението си към Федералното събрание на 21 февруари Владимир Путин се похвали, че правителството е "предотвратило срива на пазара на труда"."

Естествено! Това е все едно колата ти да е повредена и да е спряна от движение. А ти да се хвалиш, че не харчи бензин. :D

 
X

Да помогнем на украинските деца!