Русия излезе от зърнената сделка, последният кораб напусна Одеса тази сутрин

OFFNews 17 юли 2023 в 12:54 4167 2

Снимка РИА Новости

Пазарът на пшеница реагира с ръст на фючърсите с 4,2 процента след изявлението на Москва.

Черноморските споразумения за износ на зърно от Украйна престанаха да действат на 17 юли, а частта от договореностите, засягащи Русия, не е изпълнена. Това обяви пред журналисти в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В същото време днес от пристанището в Одеса отплава и последният кораб със зърно, който беше получил разрешение да премине през Босфора.

"Фактически черноморските споразумения престанаха да важат от днес. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, която се отнася до Русия в тези черноморски споразумения, не е изпълнена досега", обясни представителят на Кремъл. Русия е готова да възстанови споразуменията само ако бъдат изпълнени всички нейни условия по тях.

Зърненото съглашение беше постигнато на 22 юли м. г. под егидата на ООН, като беше постигната договореност за  за износ на украинско зърно от четири пристанища, в т.ч. Одеса. Русия напомня, че това е била първата част от споразумението, за което знаят всички, но Москва е имала и допълнителен меморандум с ООН, като Русия обвърза съгласието си за продоволствена подкрепа на нуждаещите се страни с изпълнението на редица условия, сред които деблокиране на износа й на храни и минерални торове и възстановяване на сръзаността на Руската земеделска банка със системата SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и работата на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, който впоследствие беше взривен, вероятно при саботажна акция.

В рамките на зърнената сделка Украйна изнесе над 32 милиона това царевица, пшеница и други зърнени продукти, а според ООН благодарение на зърнения коридор цените на храните бяха снижени с повече от 20 процента в световен мащаб.

МВнР на Руската федерация обяви, че е информирало Турция, Украйна и ООН, че е против продължаването на зърнената сделка, съобщи Ройтерс.

Пазарът реагира на руското заявление за излизане от зърнената сделка с ръст на фючърсите в търговията с пшеница от 4,2 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

2

бай Падежко

17.07 2023 в 18:49

След като на блатните мужици им изгние житцето, ще трябва да садят ориз, защото китец жито не яде.

12407

1

Bad Horse

17.07 2023 в 14:41

Цените на зърното за бедните ще порастнат. С влак украинското може да се извозва до Европа и от там до Африка.

Руското зърно ще остане да си гние. Нямат достатъчно голям транспортен коридор до Китай, а това което успеят да пласират там, ще им струва повече за ЖП-такси отколкото цената за производство.

Путин иска да извива ръце, но няма да му се получи. Или ще върне сделката или ще духа супата.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки