Русия и Украйна дават сигнали за напредък на преговорите

OFFNews 13 март 2022 в 17:30 6915 3

Снимка Архив БТА

Русия и Украйна дават сигнали, че в преговорите между двете страни се забелязва напредък. 

Михайло Подоляк, който е съветник на президента Володимир Зеленски и участва в преговорния екип, заяви, че руските представители на преговорите вече не поставят ултиматум, а внимателно изслушват предложенията на Украйна.

Във видео, разпространено от УНИАН, Подоляк обяснява, че страната му няма да отстъпи от позицията си. 

"Нашите искания са прекратяване на войната и изтегляне на руските войски. Виждам, че има разбиране за този процес и диалог", подчерта той.

РИА Новости пък цитира руския преговарящ Леонид Слуцки, че в близките дни напредъкът може да доведе до съвместна позиция на двете делегации, а скоро може да се стигне до чернови на споразумения. По думите му, цитирани от РИА и Ройтерс, има "сериозен напредък" в сравнение с началото на разговорите.

"Личните ми очаквания са, че в идните дни напредъкът може да доведе до съвместна позиция на двете делегации, в документи за подписване", казва Слутски.

Досега Русия и Украйна проведоха три кръга от преговори, които обаче не постигнаха особен успех.

Междувременно генералната прокуратура на Украйна съобщи, че трийсетина души са били ранени при удари по голям манастир в района на източната Донецка област тази нощ, съжобщиха Франс прес и БТА. В Святигорския манастир са намерили убежище около 1000 души.

В друг източен украински регион - Луганска област, началникът на полицията в Попасная Олексий Билошицки обвини руските сили, че са пуснали в града фосфорни бомби и са предизвикали "неописуеми страдания и пожари".

Същите обвинения отправи и украинският омбудсман Людмила Денисова. Тя публикува снимка от мястото на предполагаемата атака в Попасная през нощта, но не уточни дали Киев разполага с доказателства, че Москва е използвала забранените за употреба в населени места фосфорни бомби, отбелязва Ройтерс.

Святигорският манастир и Попасная се намират в райони от Донецка и Луганска област, които не бяха контролирани от проруските сепаратисти към момента на началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва АФП.

Представител на сепаратистите в източната украинска Луганска област пък съобщи, че при своето настъпление в района на Попасная са открили места на масови екзекуции, предаде ТАСС.

Говорителят на Народната милиция на т. нар. Луганска народна република Иван Филипоненко не представи доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

3

Твърди се, че Русия иска от Китай военна и икономическа помощ, е само връхната точка на този ден.

22548

2

dolivo

13.03 2022 в 21:57

Ааа , ще се подобри и на Бг положението поне малко - имаме още 1 точка по която да вием за помощи - като поемем още бежанци.

Освен това 2 добри явления се случиха медийно - тези дето имаше някаква надежда си влязоха в пътя; а платените или промити путинофили лъснаха ясно и ще умрат сами в социална изолация

недей така черногледо...

-8580

1

Войната ще свърши. Гледам Европа и Щатите ще възтановят Украйна с пари и ние пак ще сме си най-мизерната държава в Европа защото 30 процента от нас вярват на Лилипутин.
 
X

Да помогнем на украинските деца!