Русия и Китай наложиха вето на американската резолюция, осъждаща войната в Газа

OFFNews 26 октомври 2023 в 11:05 1721 3

Съветът за сигурност на ООН

Снимка GettyImages

Заседание на Съвета за сигурност на ООН

Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на САЩ относно войната в Газа и нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което над 1400 души бяха убити и над 220 взети за заложници. САЩ настоява Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия по конфликта Израел-Хамас, като призовава за пауза в битките, за да се осигури достъп до хуманитарна помощ, защита на цивилни и спиране въоръжаването на "Хамас" и други бойци в ивицата Газа, предава Ройтерс.

Предложените действия на Съвета за сигурност са рядък ход от страна на Съединените щати. Вашингтон традиционно защитава своя съюзник Израел в световната организация.

Първоначалният текст на САЩ е шокирал много дипломати с твърдението, че Израел има право да се защитава и изискването Иран да спре да изнася оръжия за въоръжените групировки. То не е включвало призив за пауза на военните действия, за да се осигури достъп до хуманитарна помощ. 

За да гарантира, че резолюцията ще бъде приета, САЩ променя предложението си, като премахва гореспоменатите точки и добавя изискване за хуманитарен коридор. 

Десет членове са гласували "за" американския текст, докато Обединените арабски емирства са гласували "против", а Бразилия и Мозамбик се "въздържал се".

„Проектът не отразява най-силните призиви в света за прекратяване на огъня, край на боевете и не помага за разрешаването на проблема. В този момент прекратяването на огъня не е просто дипломатически термин. То означава живот и смърт на много цивилни“, казва посланикът на Китай в ООН Джан Джун пред Съвета след гласуването.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призовава за хуманитарно прекратяване на огъня.

Руският посланик в ООН Василий Небензя обвинява САЩ, че са представили проекторезолюция, която представлява разрешение на Съвета за сигурност за сухопътна офанзива в Газа от Израел, „докато хиляди палестински деца ще продължат да умират“.

Русия също е представила резолюция, но не е успяла да получи необходимата минимална подкрепа. Тя е спечелила само четири гласа.

Резолюцията се нуждае от най-малко девет гласа и без вето от САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай, за да бъде приета. 

И американската, и руската резолюция осъждат "Хамас". Разликата между двете резолюции се състои в това, че американската призова за пауза на военните действия, заради хуманитарна помощ, а руската призова за прекратяване на огъня. 

„Разочароващо е, че Русия предпочита да се опита да спечели политически точки и да раздели още повече този Съвет, отколкото да се заеме с настоящите спешни нужди на израелци и палестинци“, казва един от посланиците на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Той и другият американски посланик Линда Томас-Грийнфийлд нападнаха Русия за това, че не е подкрепила техния документ в полза на един от техните собствени, който беше представен в последния момент.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан осъди онези, които са отхвърлили американския текст, като ги нарече "слепи за агонията на Израел".

„Това решение ме шокира. В Израел се борим за оцеляването си. Вие дори не можете да осъдите атаките срещу цивилни, извършени от терористичните организации“, казва Ердан, цитиран от Jerusalem Post.

„Ако някоя от вашите страни претърпи подобно клане, сигурен съм, че бихте действали с много по-голяма сила от Израел. Няма да има съмнение в ума ви, че това е така. Варварското клане изисква широкообхватна военна операция срещу терориста, извършил такива нечовешки зверства", добавя той.

Израелският посланик се обръща с въпрос към Русия и Китай, които наложиха ветото на американската резолюция, като ги пита как биха реагирали ако терористични ескадрони на смъртта унищожат цели квартали в Москва и как би реагирал Пекин, ако джихадисти обезглавят и убият бебета.

„Тези, които гласуваха против резолюцията на САЩ, показаха на света, че този съвет не е в състояние да изпълни най-основната задача, да осъди ISIS като терористи и не може да потвърди правото на самозащита на жертвата на тези отвратителни престъпления", заявява още Гилад Ердан.

"Ние наистина изслушахме всички вас“, казва посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред 15-членния съвет след двойното вето, което тя определи като разочароващо.

Ветото попречи на Съвета за сигурност на ООН да осъди действията на "Хамас" в Израел с резолюция, пише Jerusalem Post, но посланикът на Малта в ООН Ванеса Фрейзър съобщава, че избраните 10 членове на Съвета за сигурност планират да работят по нова проекторезолюция.

„Тази криза е обхваната и от нарастващ риск от регионално разпространение. Това изисква нашето неразделно внимание“, добавя тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

26.10 2023 в 14:47

Почвам да си мечтая за времето, когато ще бъде създадена изцяло нова свеобхватна международна организация, отчитаща реалиите на съвремието, вместо овехтялата и вече скопена ООН!

Абсурно е тоталитарни диктатори да се съюзяват, създават и подкрепят отявлени терористи, и целият свят да стои със скръстени ръце!!!

А Антонио Гутериш е директно за затвора, след като мурзилките пускаха бомби на 200-300 метро от него при лицемерното му посещение в Киив, сега - мрън, мрън тихичко, но настойчиво да путиняри!?!

345

2

Джендо Джедев

26.10 2023 в 12:00

Нормално е, и Рашка, и Китай, са тоталитарни кочини, кьдето човешкият живот не се зачита повече от тоя на кокошките. Да не говорим, че и едните, и другите, си ровят из дупките с тарамбуките от Иран. Гарван гарвану око не вади.

-1650

1

ob1

26.10 2023 в 11:34

Диктаторите застават зад терористите, каква изненада...
Но нормално, то същите нечовешки диващини ги правят орките в Украйна. Боклуците се подкрепят.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша