Русия и Беларус започват съвместни военни учения

OFFNews 10 февруари 2022 в 11:43 1211 0

Снимка GettyImages

Русия и Беларус започват съвместни 10-дневни военни учения. Oчаква в тях да вземат участие близо 30 хил. руски войници, съобщава Би Би Си. 

Това се случва на фона на ескалиращото напрежение между Москва и Киев, предизвикано от разполагането на 100 хил. руски войници на границата с Украйна. В същото време Русия отрича всякакви твърдения, че планира да нахлуе в Украйна. 

Смята се, че ученията са най-голямото разполагане на руски военни в Беларус след Студената война. Според САЩ това е ескалация, a според Украйна -  "психологически натиск".

Говорител на Кремъл отбеляза, че Русия и Беларус са "изправени пред безпрецедентни заплахи".

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов заяви пред Би Би Си, че страната му все още вярва, че дипломацията може да помогне за деескалация на кризата около Украйна. По думите му руските войски, разположени в момента в Беларус, ще се върнат в постоянните си бази след ученията.

Москва обаче казва, че не може да приеме, че Украйна - бивша съветска република с дълбоки социални и културни връзки с Русия, един ден може да се присъедини към западния отбранителен съюз НАТО.

По-късно днес ще се проведе среща на Нормандската четворка, чийто фокус ще са разговори за деескалация на ситуацията между Русия и Украйна. На нея ще присъстват и пратеници на двете държави. Твърди се, че ще бъдат обсъдени и т.нар. Мински споразумения, които се стремят да сложи край на конфликта в Източна Украйна. През 2014-2015 г. те бяха подкрепени от Украйна, Русия, Франция и Германия. 

В Twitter посланикът на Франция в САЩ Филип Етиен написа, че споразуменията от Минск трябва да се използват за "изграждане на жизнеспособно политическо решение". 

Днес се очаква и среща между германския канцлер Олаф Шолц и лидерите на балтийските държави, членки на НАТО - Естония, Латвия и Литва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови