Русия е разположила изтребители в Либия

OFFNews 26 май 2020 в 20:34 5709 3

Русия е разположила изтребители в Либия, за да подкрепи руските наемници, биещи се на страната на източнолибийските сили, съобщи Американската армия. Това засилва опасенията от ново изостряне на конфликта, предаде Ройтерс.

"Руска военна авиация вероятно предоставя близка въздушна подкрепа и офанзивен огън", заяви командването на САЩ за Африка.

Според американската армия авиацията е пристигнала от военновъздушна база в Русия, преминавайки през Сирия, където самолетите са били пребоядисани, за да се скрие руският им произход.

CNN съобщава, че поне 14 са руските самолети в Либия. Командването на САЩ за Африка разпространини снимка на от въздуха на която се виждат руските изтребители - МиГ -29.

Източнолибийските сили отричат чужденци да се бият на тяхна страна, но ООН каза този месец, че руската частна военна компания "Вагнер" има около 1200 души в Либия.

"Русия използва спонсорираната от държавата "Вагнер" в Либия, за да прикрие пряката си роля и да позволи на Москва правдоподобно да отрича зловредните си действия", заяви американската армия.

Русия, Обединените арабски емирства и Египет подкрепят източнолибийските сили на Халифа Хафтар, които започнаха настъпление миналата година за превземане на столицата Триполи.

През последните седмици обаче международно признатото правителство на националното съгласие отблъсна с турска подкрепа силите на Хафтар от позициите им в южната част на Триполи и от някои други северозападни райони.


САЩ не играят толкова видна роля в либийския конфликт, колкото по-рано, когато НАТО помогна на бунтовниците да свалят от власт авторитарния лидер Муамар Кадафи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

3

biol

27.05 2020 в 10:12

Беше.
Информацията е от седмица. Закара ги, но не свърш работа, 3 турски кораба покриват с ПВО.
Оня ден с 7 самолета са се избягали вагнеровците, а вчера е снимана колона от 30 коли включително и великя панцер да се изтеглят към Сирия

5712

2

tough

27.05 2020 в 10:03

Кравчовците са доста завистливо племе.

77927

1

El Commandante

26.05 2020 в 21:23

Много хубаво са направили.

Ако некой има нещо против Вагнер, да се обърне към венецуелския поп.