Русия достави с парашути 250 тона помощ на обсадени от Ислямска държава

OFFNews 26 февруари 2016 в 10:30 3973 3

Ил-76
Руски Ил-76 се товари с хуманитарна помощ, която ще бъде спусната с парашути

ООН достави поредната пратка хуманитарна помощ в Сирия. Тя е за обсадения град Дейр ез-Зор, съобщава Ройтерс.

За жителите на града са доставени 21 т. хуманитарна помощ. Това става за първи път от налагането на примирието в страната. Доставката е била с руски военнотранспортни самолети Ил-76МД. Въздушното им прикритие е било осъществено с изтребители Су-35. 

Спирането на огъня, доставянето на хуманитарна помощ и започването на преговорите са част от стъпките за спиране на гражданската война в страната.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че в района на Дейр ез-Зор от началото на годината са доставени 250 тона храни, медикаменти и стоки от първа необходимост, - палатки, одеала средства за лична хигиена. В града са обсадени сили на Башар Асад, които се отбраняват срещу Ислямска държава.

Доставките се осъществяват по въздуха с помощта на руските парашутни системи. По-рано от Генералния щаб заявиха, че руските въоръжени сили започват хуманитарна операция в Сирия. 

Миналия месец  терористи от Ислямска държава убиха около 280 души, включително старци, жени и деца, в сирийската провинция Дейр ез-Зор. Губернаторът на провинцията Мухамад Кадур ал-Айнийя е заявил, че сирийската армия е нанесла контраудар по терористичната банда, като няколко десетки джихадисти са избити, а останалите са успели да избягат.

„Терористите от ИД са се промъкнали през нощта в село Ал Багилие, разположено на брега на Ефрат, западно от Дейр ез Зор, и са изклали цели семейства под претекст, че помагат на сирийската армия, която настъпва в района. След това е избухнало сражение между армията и терористите, които са понесли големи загуби. Тези, които са успели да се измъкнат живи, са избягали в съседни райони, които все още са под контрола на ИД“, обяснява губернаторът.

„След нападението си над Деир ез-Зор в събота „Ислямска държава“ отвлече най-малко 400 цивилни от предградието Ал Багалие“, съобщи директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман. „Всичките отвлечени са сунити и включват жени, деца и членове на семейството на правителствени войници“, каза той, добавяйки, че пленниците са били откарани в други области, контролирани от Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки