Русия: девет промени към по-лошо

Измененията, които настъпиха в страната през 2022 г., засегнаха всички области на живота

OFFNews 01 януари 2023 в 15:39 9265 6

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Русия навлиза в новата година като страна със стагнираща икономика, с диктаторска политическа система, с непризнати граници, с продължителна война, в която тя е призната за агресор от целия развит свят.

Ето класацията на събитията от изтеклата 2022 г. според "Важные истории".

Територия и граници

През 2022 г. Русия се превръща във воюваща страна.

На 24 февруари нахлува в Украйна и завзема 125 000 кв. км територия. Оттогава украинската армия си е върнала около половината от нея. Около 65 000 кв. км остават под руски контрол - главно в областите Запорожие и Херсон. В тези цифри не са включени още 40 000 квадратни километра - анексираният по-рано Крим, както и части от Луганска и Донецка област, където през 2014 г. бяха създадени проруските така наречени Луганска и Донецка народна република. По този начин малко над 100 000 квадратни километра - 15% от територията на Украйна, вече са под руска окупация.

През септември в Запорожка и Херсонска област и в ЛДНР се провеждат "референдуми" за присъединяване към Русия. На 5 октомври влизат в сила законите за присъединяването на тези региони към Русия.

Нито една страна в света не е признала последните териториални придобивки на Русия. Украйна настоява, че нейната териториална цялост трябва да бъде възстановена изцяло - в границите от 1991 г.

Държавна структура

През 2022 г. президентът Владимир Путин доказа, че е лъжец и луд.

Той взе решение да изпрати руски войски в Украйна въз основа на невярна информация. В докладите си ФСБ не се осмелява да противоречи на неговата картина на света: украинците са заблудени руснаци. Оттук и убеждението, че Украйна няма да окаже съпротива и може да бъде превзета за седмица, и провеждането на парад в Киев. Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери президента, че армията ще се справи с наличните сили във възможно най-кратък срок. Сблъсъкът с реалността, в която украинската армия подпалваше руски бронирани конвои в продължение на километри, показа колко далеч е бил Путин от тази реалност.

В началото на войната Путин беше обещал, че няма да мобилизира и да използва наборни войници - всичко ще правят войници на договор. И двете обещания се оказаха празни: първо се оказа, че наборниците вече са на война, а след това се стигна до мобилизация.

Подобно безразсъдство дава основание на експертите да се съмняват в психическото здраве на Путин, който дори формално, според конституцията, може да остане президент до 2036 г.

Законодателна власт

През 2022 г. войната предизвиква приемането на нови репресивни закони.

Така през март в Наказателния кодекс беше добавен член 207.3 "Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация, изпълнението на техните правомощия от държавните органи на Руската федерация", известен като "фалшива новина". Тя предвижда до 15 години затвор и, за разлика от много други репресивни норми, наистина работи от самото начало: през годината са заведени 180 дела срещу 146 души. Московският общински депутат Алексей Горинов получи 6 години и 11 месеца затвор по член 207.3, политикът Иля Яшин - 8 години и 6 месеца, а художникът Саша Скочиленко - до 10 години затвор.

През март в Кодекса за административните нарушения е добавен член 20.3.3 "Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация в защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържането на международния мир и сигурност или изпълнението на техните задължения от държавните органи на Руската федерация за такива цели", който предвижда глоби до 100 000 рубли за гражданите. През годината по този член са образувани 5518 административни дела.
Наказанията по член 339 "Избягване на военна служба чрез симулиране на болест или по друг начин" бяха увеличени на 10 години по време на мобилизация, а по член 352.1 "Доброволно предаване" - също на 10 години. Наказателният кодекс вече съдържа членове 281.1 "Подпомагане на подривна дейност", 281.2 "Обучение с цел подривна дейност" и 281.3 "Организиране и участие в подривно сдружение" - доживотен затвор.

Изпълнителна власт

През 2022 г. част от правомощията на изпълнителната власт са прехвърлени на бандитите.

Войната с Украйна издигна на върха хора, които преди това нямаха право да вземат решения в Русия, поне не открито. По този начин Евгений Пригожин излиза в публичното пространство. Той е престанал да крие, че е собственик на ЧВК "Вагнер" - незаконна въоръжена групировка, която се бие под наем в Сирия, африканските страни, а от тази година - и в Украйна.

Пригожин получава от държавата безпрецедентна и незаконна власт - правото да наема затворници, излежаващи присъди в руски колонии, в ЧВК и да ги изпраща на война с обещание за помилване.

Пригожин открито и остро критикува членове на изпълнителната власт, по-специално Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, и министъра на отбраната Сергей Шойгу, както и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

Външна политика и търговия

През 2022 г. Русия де факто се превръща в държава парий за западния свят.

Западните страни наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, като основните от тях са:

- изземване на половината от международните й резерви - около 300 млрд. долара;

- отказ да купува основни експортни стоки - петрол и газ;

- забрана за внос на високотехнологични продукти.

Русия загуби най-големия си търговски партньор - Европейския съюз, на който се падаше повече от една трета от външнотърговския й оборот през предвоенната 2021 г.: 282 от общо 785 млрд. долара.

Още на 7 март Русия стана световен лидер по брой на наложените санкции, като изпревари Иран. Към 23 декември 1025 физически и 358 юридически лица бяха подложени на персонални санкции от страна на ЕС.

Русия е изключена от много международни организации, по-специално от Съвета на Европа. Украйна, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чешката република, Нидерландия, както и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на НАТО и Европейският парламент (в различни формулировки) определиха политическия режим в Русия като терористичен.

Повече от хиляда чуждестранни компании са напуснали Русия.

Въоръжени сили
Мобилизация и жертви

От септември 2022 г. почти всеки руснак може да бъде изпратен на фронта, за да убива и да бъде убит.

В началото на войната руските въоръжени сили наброяват 741 000 души активен личен състав, от които най-боеспособните между 170 000 и 200 000 души участват в инвазията. Безумната организация на "специалната операция" и упоритата съпротива на украинците доведе до това, че през първите месеци руската армия претърпява тежки загуби в жива сила и военна техника. До края на лятото тези загуби се компенсират от доброволци, които се набират срещу добри пари чрез бюрата за набиране на военнослужещи, трудовата борса, съмнителни университети и дори в колониите.

Когато руските власти осъзнават, че губят войната, Владимир Путин обявява мобилизация на 21 септември, която се провежда с множество нарушения: мобилизираните трябва да се екипират за своя сметка, изпратени са на фронта без обучение, да не говорим за това, че в службите за наборна военна служба са призовани хора, които не подлежат на мобилизация: "Важные истории" изчислява, че през месеца на мобилизацията почти 5000 души, призовани по погрешка, са изпратени у дома.

Мобилизацията предизвика протести, най-вече в националните републики Дагестан, Чечня, Кабардино-Балкария, Якутия, Тува и Бурятия. Голяма част от протестиращите бяха жени, които защитаваха своите синове и съпрузи от изпращане на фронта. Протестиращите бяха брутално задържани и бити. Само в Дагестан срещу протестиращите са образувани 30 наказателни дела, а най-малко четирима от тях са били измъчвани от полицията.

На 4 ноември Владимир Путин съобщи, че за войната са мобилизирани 318 000 души; според него тази цифра включва и доброволците. Въпреки това президентът не е подписал указ за прекратяване на мобилизацията, което означава, че де юре тя продължава. На 21 декември министърът на отбраната Сергей Шойгу предложи удвояване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона души.

Според различни оценки безвъзвратните загуби (убити, безследно изчезнали, починали от рани в болниците и ранени, които не могат да се върнат на военна служба) на руската армия през 2022 г. възлизат на около 100 000 души (оценка на Украйна, оценка на САЩ, оценка на Европейската комисия). 

Военни престъпления

През 2022 г. руснаците се проявиха като истински варвари в Украйна.

Международни организации, по-специално независимата комисия на ООН, Human Rights Watch, Amnesty International, твърдят, че руските военни са извършвали системни военни престъпления в Украйна. От първите дни на войната те практикуват масови убийства на цивилни, изнасилвания, отвличания и грабежи. Най-значимите престъпления са извършени в Буча. До края на 2022 г. Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 58 000 военни престъпления, извършени от руските военни.

"Важни истории" открива военния офицер Даниил Фролкин, който не се страхува да признае публично за убийството на украинец по време на окупацията и да назове имената на командирите, които са дали престъпни заповеди. Срещу Фролкин е започнало съдебно преследване в Русия за "фалшификати" за руската армия, извършени от "група лица" с "користна цел".

От септември насам ударите по граждански обекти се превърнаха в руска стратегия за лишаване на украинското население от топлина и светлина през зимата.

Близо 14 000 деца са депортирани от Украйна в Русия (руските власти признават шест пъти по-малко).

Икономиката

През 2022 г. жизненият стандарт на руснаците е спаднал и ще продължи да спада.

Руската икономика се справя по-добре с войната и санкциите, отколкото експертите очакваха в началото на годината. Не е имало срив на БВП, финансова криза, бюджетен дефицит и бясна инфлация. За девет месеца БВП спадна само с 1,6%, реалният разполагаем личен доход - с 1,7%, а инфлацията през ноември беше 12%. Икономистът Олег Вюгин смята, че прогнозите не са се сбъднали, защото експертите са изхождали от модела за пълна изолация на страната, което не се е случило.

Икономиката оцеля след първия шок, но това не означава, че ще издържи - просто е твърде рано да се оценят мащабите на загубите. Например, ако разгледаме данните на тримесечна база, като елиминираме приноса на предвоенните месеци и необичайно високите цени на петрола и газа в началото на годината, през третото тримесечие спадът на БВП вече ще бъде 4%, а на реалните доходи - 3,4%.

Прекъсването на отношенията със Запада лишава Русия от несигурна част от приходите от износ на петрол (производството през следващата година ще спадне с 5-8%) и от голяма част от приходите от износ на газ (още през ноември производството на "Газпром" е спаднало с почти 20%, а износът - с повече от 40%).

От друга страна, същата разлика лишава Русия от възможността да внася съвременните технологии и компоненти, от които се нуждае индустрията. Следната цифра дава представа за мащабите на катастрофата: за 11 месеца продажбите на нови автомобили в Русия са спаднали с 61%.

Сега Русия ще трябва да използва сиви схеми за внос на "санкционирани" части.

Пропаганда, цензура и протести

През 2022 г. руските власти окончателно забраняват свободата на словото.

В Русия са приети нови репресивни закони. Например на чуждестранните агенти беше забранено да се занимават с образователни дейности, да организират публични събития, да разпространяват информация сред непълнолетни, а книгите, написани от чуждестранни агенти, вече трябва да се продават в непрозрачни опаковки.

В първия ден на войната Роскомнадзор забрани на медиите да използват информация за войната, която не е получена от руското Министерство на отбраната. В резултат на това всички независими издания, които решиха да отразяват войната в Украйна без цензура, бяха блокирани. До август повече от 500 журналисти са напуснали Русия.

Основният източник на информация, достъпен за руснаците, остават държавните и квазидържавните пропагандни медии. С избухването на войната те достигнаха ново ниво, например Антон Красовски от телевизионния канал RT заяви на 20 октомври в ефир, че украинските деца, които вярват, че Русия е окупирала Украйна, "не трябва да съществуват изобщо" и трябва да бъдат "удавени" и "изгорени живи". Главният редактор на канала Маргарита Симонян го отхвърля, въпреки че също призовава за убийство на украинци и заплашва света с Трета световна война и ядрен удар.

Пропагандата действа не само чрез медиите. От 1 септември 2022 г. в руските училища е въведен допълнителен седмичен час - "Разговори за важните неща". Учителите трябва да разказват на учениците, че войната на Русия срещу Украйна е пример за истинска любов към страната и руския народ, че руските военни са герои и че истинският патриот винаги трябва да е готов да умре за щастието на родината си.

От началото на войната на антивоенни митинги са задържани близо 20 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

6

бай Падежко

02.01 2023 в 06:25

Бункерния плъх нагледно показа що е то шизофрения. По-интересно е, че този щам е заразен и е поразил целокупния кремълски персомал, голяма част от народонаселението на мужикистан и даже родните путинопетеци. Дребния молец се мисли, за обожествен император, далеч от реалната дейсвителност. Издевателствата на Рождество само доказват, липсата на всяка разлика между руско православие и ислямски джихад.

-1655

5

ob1

01.01 2023 в 22:03

Пффф, не сте справедливи, на бялото викате черно, мааму!
Всички тия точки водят до това, че гнусният цирей руZия ще се спука, путкин ще бъде удавен в гнойта и в крайна сметка светът ще стане едно далеч по-добро място за живеене. Кой знае, може някоя мурзилка от мъка да се гътне, друга да изживее катарзис, та и ние да мръднем към по-добро...
Imagine свят без сашки, ордери и бармалейки, а?

318

4

Valioka

01.01 2023 в 19:59

Моля, нека някой да ми отговори - какво точно демонстрираш, когато на Великден, на Бъдни вечер и на Нова Година бомбандираш цивилна инфраструктура на съседна държава? Колко си велик, колко си добронамерен, или колко си великодушен?... Какъв освободител си, или че зачиташ някакви елементарни човешки ценности? Елементарни... Какво точно искаш да покажеш, когато караш цивилни да тичат към бомбоубежища точно на тези три дати? Запомнете тролове нацистки, нещастни - дори в най-кървавите и антагонистични войни в историята, силните показват някакво достойнство... Завоевателите имат някакъв морал. Има дни които са сякаш неприкосновени и можеш да докажеш, какъвто и изрод да си, че има нещо човешко в теб... Ние тук ви наричаме "платени тролове" (защото не можем да си представим, че нормален човек може да подкрепя тази извратения)- дали сте такива, или какви точно сте, на мене ми е все тая... Имате ли семейства и деца, нямате ли - все ми е тая. Но, спрете да казвате на черното - бяло...

345

3

Джендо Джедев

01.01 2023 в 18:32

Да не забравяме и нови 1300 км граница с НАТО. Честито! :D

865

2

Constanza

01.01 2023 в 17:47

Този откачалник накрая ще вземе да мобилизира и жените. Колко му е.

22548

1

dolivo

01.01 2023 в 15:59

Честита Нова Година, нека крепостния селянин трае по-малко, отколкото удобно го"хвалят" богатите апаратчици-феодали