Русия дава да ремонтираме вертолети в отнет от Цветан Василев завод

Одържавеният "Авионамс" получил лиценз през лятото

Юлиан Христов 12 септември 2017 в 11:25 4089 1

Русия дава да ремонтираме вертолети в отнет от Цветан Василев завод

Снимка avionams.com

Одържавеният наскоро "Авионамс" беше с отнет лиценз, а през юни премиерът Борисов изрази надежда той да бъде върнат, така че българска летателна техника да се ремонтира там.

Одържавеният наскоро завод "Авионамс" е получил лиценз от Русия за ремонт на хеликоптери. Ангажирани с военнопромишления комплекс в България коментираха пред OFFNews, че лицензът е даден през лятото. В същото време досега в страната само един завод имаше лиценз за ремонт на руски бойни хеликотпери - това е завод "Летец" от групата на "Терем", който се намира край София. Предприятието е специализирано за ремонт на вертолети, докато в "Авионамс" се ремонтираха предимно изтребители МиГ-29 и СУ.

На този фон от Русия дойде новината, че има сключено споразумение с България за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан. Това е заявил Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество, съобщава БТА като цитира ТАСС.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", заявил Кожин.  

На 19 юни директорът на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев съобщи, че българско предприятие ще получи сертификат от Русия за ремонт на вертолети от "Ми". "Ние ще сертифицираме завод в Европа за поддържане на машини от семейството "Ми", за целта сертифицираме завод в България", каза Шугаев по време на международното авиационно изложение Paris Air Show 2017, което се провежда в Бурже край Париж.

Той уточни, че това европейско предприятие ще се занимава с ремонт на вертолети "Ми-17", които по-рано са били доставяни на армията на Афганистан.

Одържавеният наскоро "Авионамс" беше с отнет лиценз, а през юни премиерът Борисов изрази надежда той да бъде върнат, така че българска летателна техника да се ремонтира там.

В началото на август държавата откупи "Авионамс" за 29 млн. лв. През 2008 година заводът бе приватизиран на 65%, а през 2012 година изцяло от банкера Цветан Василев. Заводът беше част от пакетната сделка заедно с БТК, Дунарит, НУРТС, с която миналата година Василев се опита да прехвърли ценните активи на белгиеца Пиер Луврие. Сделката обаче пропадна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

12.09 2017 в 12:05

Или нещо не е обяснено добре или аз нещо не разбрах. 2008г държавата дава на Цв.Василев завода,вероятно срещу 1лв,а сега същата тази държава си го взима обратно срещу 29мнл лв,при това банкрутиран и с отнет лиценз. И при това няма виновни за тази простотия. Аз ли съм прост,държавата ли или пък ни имат за съвсем олигофрени...