"Авионамс" премина окончателно в ръцете на държавата

OFFNews Последна промяна на 15 май 2017 в 17:47 5639 1

Снимка Авионамс

Едно от ключовите за българската икономика военнопромишления комплекс предприятия "Авионамс" премина окончателно в ръцете на държавата, съобщиха от Министерството на икономиката. 

Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

През май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. В законовия срок за тях ДКК заплати 28 941 111 лв. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител.

С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.

„Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. 

На първото си заседание новото правителство обяви, че има намерение да забрани приватизацията на държавни акции и дялове и да развива съществуващите държавни дружества.

Процесът на одържавяване на предприятия стартира още във второто правителство на Борисов. Тогава държавата откупи завод "Авионамс". От Русия вече заявиха интерес заводът да получи лиценз, за да може в него да се ремонтират изтребителите МиГ-29.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови