Русия даде ултиматум на Навални да се върне в страната до утре

OFFNews 28 декември 2020 в 22:58 4684 0

Алексей Навални

Русия даде ултиматум на Алексей Навални да се върне от Германия до утре или в противен случай го чака затвор, предаде Ройтерс.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини днес Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което казва, че е политически мотивирано, припомня БТА.

Изпратена му е днес призовка да се яви в инспекцията, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до утре в 9 часа да се яви в службата в Москва.

През август 44-годишният опозиционер на Кремъл Алексей Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни след това той бе преместен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок". Москва отрече тези твърдения. Германските изводи бяха потвърдени от френска и шведска лаборатории.

През септември Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". В началото на октомври той обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Кремъл отрича да има общо с опита за убийство на опозиционера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови