Русия блокира сметките на Радио ''Свободна Европа'' в Москва

OFFNews 15 май 2021 в 10:56 2893 0

Снимка Радио "Свободна Европа"/"Свобода"

Московското бюро на Радио Свобода 14 май 2021 г.

Русия започна съдебно преследване срещу московското бюро на американското Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" и блокира сметките му, съобщава медията.

Както OFFNews писа, вчера, 14 май, представители на Главното управление на съдебната служба за град Москва са предали на Московското бюро на радиото известие за откриване на изпълнително производство по съдебни решения срещу Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL). Понастоящем московските му банкови сметки са блокирани.

Руски съдебни приставители са прекарали на място около два часа. Те са уведомили медията за започнало производство за неплатени глоби, предадоха Асошиейтед прес и БНР.

През януари-май 2021 г. Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) към Министерството на съобщенията в Русия изготви и изпрати до съда 520 протокола за нарушения от проекти на RFE/RL, включени от Министерството на правосъдието през 2017 г. в списъка на медиите - „чуждестранни агенти“, на новите правила за маркиране публикации.

"RFE/RL, което се съобрази с всички норми на руското законодателство, отказа да се съобрази с тези изисквания, считайки ги за опит за намеса в редакционната политика и политическата цензура", пишат от радиото.

Общият размер на глобите за вече издадени съдебни решения е над 70 милиона рубли. Медията ги оспорва, но съдът не е удовлетворил нито една от над 250 подадени до момента жалби. Днес медията е изпратила жалба срещу действията на руските власти до Европейския съд по правата на човека.

Директорът на Радио „Свобода“ Джейми Флай уточни, че сметките са замразени вчера и определи действията на руските власти като знак за ескалация в кампанията за изгонването на медията от страната.

„Радио „Свобода“ ще продължи да се бори с тези отчаяни опити на Кремъл да се цензурират неудобни истини“, заяви Джейми Флай и добави, че те „няма да заглушат гласа на радиото с груби методи и то няма да изостави руските си слушатели“.

От американския Държавен департамент изразиха дълбоко безпокойство. Дойче веле цитира говорителя Джалинда Портър, която вижда пореден опит на руските власти да потиснат независимите медии и да лишат руския народ от достъп до обективни новини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика