Русия атакува завода на шведската компания SKF в Луцк, обещава на Стокхолм нови атаки

OFFNews 17 август 2023 в 09:49 11783 5

Снимка Волинска областна военна администрация

Последиците от руската атака срещу завода на SFK в Луцк.

Русия е извършила ракетна атака срещу клона на шведската компания SKF в гр. Луцк в Западна Украйна и е убила трима служители на компанията. Новината съобщиха самите руснаци в телеграм канала на посолството на Руската федерация в Стокхолм, където в шокиращо изявление Кремъл обещава нови атаки срещу съоръжения, "спонсориращи Киевския режим", както авторитарният режим в Москва нарича законната власт в Украйна. Според посолството на Русия в Стокхолм SKF е една от ключовите компании, които си сътрудничат с украинския военно-промишлен комплекс.

Съобщението в телеграм канала на посолството, което не е качено в официалния му сайт, е насочено към шведската публика и вероятно е част от хибридната война и опитите на Москва да въздейства върху западните общества, всявайки страх от това, че войната може да се разрасне, а последиците да засегнат и съюзниците на Украйна.

„В шведските медии имаше информация за руска атака срещу завода на SKF в Луцк, разбира се, журналистите веднага обвиниха страната ни в ракетни атаки по цивилни цели, каквато уж беше това дъщерно дружество на шведския производител на лагери“, пишат руснаците. Според руската пропаганда шведските медии са премълчали новината, разпространена от руското министерство на отбраната, че "в нощта на 14-и срещу 15 август тази година въоръжените сили на Руската федерация са нанесли нов удар по ключовите предприятия на военна промишленост на режима в Киев". Луцк, както обясняват от посолството в Стокхолм, е част от украинския военно-промишлен комплекс, и произвеждаше лагери за концерна "Укроборонпром".

"Посолството напомня на „местните драскачи“: „Русия (за разлика от спонсорирания от Швеция режим в Киев) нанася удари изключително по военни цели. И бъдете сигурни, че не само шведското оборудване, доставено на Бандера, но и предприятията от военно-промишления комплекс, работещи за тях, ще си го получат", се казва още в изявлението на руските дипломати.

Централата на SKF се намира в Гьотеборг. Фирмата произвежда лагери, уплътнения, системи за смазване, продукти за поддръжка, мехатроника, пренос на енергия, системи за наблюдение на състоянието и свързани услуги. В нейните 108 предприятия работят 44 000 души.

От SKF обявиха веднага след атаката, че заводът е бил подложен на ракетен обстрел, в резултат на който са били убити трима души.

Шведските власти до момента не са коментирали изявлението на посолството на РФ в Стокхолм. През април Стокхолм изгони от страната петима руски дипломати заради дейност, несъвместима с дипломатическия им статут, изгонени дипломати имаше и през 2022.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

17.08 2023 в 12:39

Малоумниците направиха още една голяма крачка към отпадането на всички забрани за ВСУ по повод използване на западно въоръжение срещу обекти на руски територии!

А, да им е честито!!!

2099

4

Mateevk

17.08 2023 в 11:28

Това ли е езикът на дипломацията? Това ли разбира примерно Радев под "дипломатически натиск"? Тия ми преобърнаха представите за дипломация! Някой наистина ще си го получи, но няма да са шведите...

-240

3

редовно четящ

17.08 2023 в 10:47

Всички руzки посолства в демократичните държави трябва да бъдат закрити, а работилите в тях - изгонени с черен печат. Тази държава на тероризма трябва да изчезне от картата на света, да се свие до московитска република.

936

2

escrin

17.08 2023 в 10:22

Публичната комуникация на руските посолства трябва да бъде изучавана като отделна научна дисциплина. "Подлоги", "Местни драскачи", "доставено на Бандера", "ще си го получат"...

605

1

avitohol

17.08 2023 в 10:17

Това ще продължава до момента, до който на Украйнците им се разреши от Запада да се ползват оръжия срещу руски военни заводи на Руска територия и тогава може да стане интересно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика