Румънският върховен съд отмени по давност дела срещу Елена Удря и дъщерята на Траян Бъсеску

OFFNews 12 юли 2023 в 08:44 791 0

Удря

Снимка БТА

Елена Удря

Върховният касационен съд на Румъния постанови прекратяване поради давност на съдебния процес срещу Елена Удря по дело, по което бившата министърка на регионалното развитие и туризма бе осъдена на първа инстанция на 8 г. затвор за подбудителство към вземане на подкуп и пране на пари при финансирането на предизборната кампания на Траян Бъсеску на президентските избори през 2009 г., съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

По същото дело Върховният касационен съд разпореди прекратяване на наказателното производство и по случая на Йоана Бъсеску – дъщеря на бившия президент Траян Бъсеску, анулирайки присъда от 5 г. затвор, постановена от Апелативния съд на Букурещ, за подбудителство към присвояване на средства и пране на пари.

По същото дело бяха отменени и няколко други присъди срещу представители на окръжни и централни власти и срещу един бизнесмен.

Решението на съда е окончателно.

Към момента Елена Удря се намира в затвора Търгшор, където излежава присъда от 6 г. по друго дело.

Според Националната дирекция за борба с корупцията през 2009 г. по време на кампанията за президентските избори в Румъния са били събирани средства от корупционни престъпления, присвояване и укриване на данъци, които след това са били използвани за заплащане на услуги по време на кампанията. Антикорупционната прокуратура обвини Елена Удря, че те я осъществявала връзката между лицата с придобитите по незаконен път средства и доставчиците на услуги.

През 2022 г. Елена Удря беше заловена в България при опит да премине в Гърция, а през юни същата година бе екстрадирана в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика