Румънският президент номинира за премиер досегашния министър на икономиката

OFFNews 26 юни 2017 в 21:35 3062 0

Снимка EPA

Румънският президент Клаус Йоханис номинира досегашния министър на икономиката Михай Тудосе за премиер на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от ТАСС. 

Тудосе е зам.-председател на Социалдемократическата партия. 

При обявяването на решението си Йоханис посочи, че то е взето "предвид настоящата криза и спешна необходимост тя да бъде прекратена, тъй като вреди на икономиката и облика на Румъния в чужбина".

Кандидатурата на Михай Тудосе е издигната от СДП и Алианса на либералите и демократите, които са в управляващата коалиция.

50-годишният Тудосе има 10 дни, за да получи вот на доверие от правителството и програмата си. 

Миналата седмица румънското правителство падна след вот на недоверие. 

Управляващата Социалдемократическа партия внесе вота на недоверие срещу собственото си правителство, след като заедно с Алианса на либералите и демократите оттеглиха подкрепата си с мотива, че премиерът не изпълнява програмата на коалицията.

Седмица преди това ръководството на партията свали доверието си от кабинета и изключи Гриндяну от редиците си, а всички министри от парламентарната коалиция подадоха оставка.

Причина управляващата коалиция да свали правителството е разривът в отношенията между Гриндяну и лидера на социалистите Ливиу Драгня, след като Гриндяну не успя да промени антикорупционния закон в момент, в който срещу Драгня е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата със сумата от 24 000 евро.

Промяната трябваше да декриминализира злоупотреба с власт, когато сумите са по-малко от 44 хил. евро.

Опита на правителството да промени антикорупционния закон предизвика най-масовите протести в Румъния от падането на комунистическия режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!