Управляващата партия в Румъния свали своя премиер при вот на недоверие

Вероника Шербанова 21 юни 2017 в 14:20 4640 1

Румънското правителство падна след вот на недоверие. 

Вотът на недоверие срещу правителството на Сорин Гриндяну е бил подкрепен от 241 депутати при необходими 233 гласа, съобщи Ройтерс. 

Управляващата Социалдемократическа партия внесе вота на недоверие срещу собственото си правителство, след като заедно с Алианса на либералите и демократите оттеглиха подкрепата си с мотива, че премиерът не изпълнява програмата на коалицията. 

Правителството на премиера Сорин Гриндяну беше утвърдено в края на декември миналата година. 

Социалистите обвиниха Гриндяну, че не изпълнява сроковете за изпълнение на правителствената програма. Миналата седмица ръководството на партията свали доверието си от кабинета и изключи Гриндяну от редиците си, а всички министри от парламентарната коалиция подадоха оставка. 

Гриндяну обаче отказа да подаде оставка, докато президентът на страната Клаус Йоханис не назначи нов премиер от Социалдемократическата партия. 

Според опозицията обаче причината за оттеглената подкрепа от Гриндяну е разривът на отношенията му с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. 

За разрива в отношенията между двамата се разбра и от изказване на Гриндяну, в което той отправи директни критики към лидера на социалдемократите, като посочи, че ситуацията в Румъния в момента е заради съсредоточаването на властта в ръцете на Драгня. 

Анализаторите обаче отбелязват като причина за разрива в отношенията им това, че Гриндяну не успя да промени антикорупционния закон в момент, в който срещу Драгня е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата със сумата от 24 000 евро.

Промяната трябваше да декриминализира злоупотреба с власт, когато сумите са по-малко от 44 хил. евро. 

Именно тази промяна в антикорупционния закон предизвика най-масовите протести в Румъния от падането на комунистическия режим.

В крайна сметка правителството се отказа от решението си за промени в закона, но протестите продължиха вече с искане за оставка, а опозицията внесе вот на недоверие. Той обаче беше преодолян лесно, тъй като управляващите подкрепиха премиера си, а опозицията успя да събере само 168 гласа в подкрепа на вота на недоверие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

1

И, сега една шега:

Да благодарим на Боеко - в България няма корупция.
Сега, като свършат ЕС помощите, икономиката ще дръпне, няма да му пречи ЕС и Бизнесът ще завърти парите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!