Румънски кмет преизбран с категоричен резултат две седмици след смъртта си

OFFNews 29 септември 2020 в 12:31 2211 0

Снимка БТА/AP

Румънски кмет спечели с категоричен резултат местни избори две седмици след смъртта му от коронавирус.

За необичайния случай съобщава Би Би Си и уточнява, че Йон Алиман е "спечелил" трети мандат в окръг Делеселу, който обединява две румънски села.

Починалият две седмици по-рано кмет получил 64% от гласовете на хора, които явно не разбрали за кончината.

Властите обясняват случилото се с факта, че към деня на смъртта му името му вече било отпечатано на бюлетините и нямало време да се отпечатат нови.

Кметът починал на 15 септември в столицата Букурещ.

За окръга ще бъдат проведени нови избори.

Разбралите вече за кончината местни хора отишли на гроба, за да покажат почит. Видео в социална медиа показва голяма група хора от селата, които са се събрали край гроба на Алиман.

"Той беше истински кмет за нас - казва жена пред местната ProTV, цитирана от Reuters. - Той заставаше на страната на селото, уважаваше всички закони. Не мисля, че отново ще имаме кмет като него."

Алиман е бил военноморски офицер и член на лявата Социалдемократическа партия (PSD). Трябваше да навърши 57 г. в понеделник.

Оказва се, че не е първият починал, но избран кандидат в някакъв вид избори. През 2008 г. Некулай Иваску е преизбран за кмет на Войнещи, окръг в североизточната част на страната, след като вече е починал от чернодробно заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови