Румъния забранява със закон използването на руски антивирусни програми

OFFNews 14 септември 2022 в 17:30 7964 2

В Русия беше създаден и първият православен антивирус.

Снимка OK.ru

В Русия беше създаден и първият православен антивирус.

Руският антивирусен софтуер представлява опасност за обществените информационни системи и правителството ще одобри проектозакон, който забранява покупката на подобни продукти, съобщи в сряда министър-председателят на Румъния Николае Чука, цитиран от агениця БТА.

В агенционното съобщение не се посочват конкретни програми. Сред най-разпространения руски софтуер за предпазване от вируси са Kaspersky Internet Security, Dr.Web, NANO Antivirus и "Антивируса на Зайцев" (AVZ). Руснаците имат и може би единствения в света "религиозен" антивирус - православният антивирус Labarum, разработен от Виборгската епархия на Руската православна църква за борба с мошениците в интернет.

"Предлагаме чрез законодателството защита на информационните системи в публичната администрация. Необходимо е да координираме всичките си дейности, за да можем да се защитим от всички заплахи в кибернетичния спектър. Като се има предвид цяла серия кибератаки, които се случиха и с които се справихме, все пак се налага да допълним мерките", заяви Чука.

Той добави, че на базата на сигнали и разговори със специалисти от тази сфера е установено, че "руските антивирусни софтуери представляват опасност за обществените информационни системи" и правителството ще вземе днес решение, чрез което ще бъде регламентирана защитата на тези системи.

От своя страна министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата трансформация Себастиан Бурдужа каза, че в срок от 60 дни от влизането в сила на закона продуктите и услугите от антивирусен тип, произведени от фирми от Руската федерация или намиращи се под контрола на Руската федерация, ще бъдат изключени от мрежите и информационните системи на обществените органи и институции на централно и местно ниво.

"С този законодателен проект си поставяме за цел да забраним покупката на продукти и услуги от антивирусен тип от компании от Руската федерация или намиращи се под контрола на Руската федерация в контекста на войната, която Руската федерация започна срещу Украйна и на фона на констатации на експертите за липсата на независимост на руските фирми, които доставят Ай Ти решения от институциите и службите на Руската федерация", посочи министърът.

Проектозаконът предвижда също глоби между 50 000 и 200 000 леи (еврото се разменя за 4,92 леи) в случай на нарушение на забраната за покупка и използване на руски антивирусен софтуер от обществените органи и институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

14.09 2022 в 21:36

ми те са шпионски търсачки, да ри ровят по компютрите

потърсете как са ги хванали

тъжното е, че и да иска сега някой да прави ИТ бизнес, няма доверие. Познай дали ще работя с някой със седалище в Русия

2550

1

alfakentavur

14.09 2022 в 17:46

Преди 15 или повече години, когато стана много модерна Касперски, щом разбрах, че е руска, нито веднъж не съм си я инсталирал, нито съм позволил на сисадмин да ми сложи нея. Пророческа визия съм имал :)