Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

OFFnews 01 януари 2019 в 07:59 1609 0

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

Румъния поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2019 г.

Имаше съмнения около готовността на страната да поеме председателството и корупционни скандали, а през ноември делегираният министър по европейските въпроси - 33-годишният Виктор Негреску от управляващата Социалдемократическа партия, подаде оставка именно заради съмненията, че не е успял да подготви председателството. 

Това даде повод на президента Клаус Йоханис да изрази безпокойството си относно готовността на страната:

"Моето впечатление е, че не сме подготвени за това. Междувременно нещата се объркаха. В правителството вече не се разбират. Лицата, които са отговорни, си тръгват или са уволнени", заяви държавният глава на среща с кметове през ноември.

Той определи управлението на правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите като "катастрофа".

Премиерът Виорика Дънчила опроверга тези твърдения и заяви, че страната е подготвена за поемането на ротационното председателство.

"Искам да ви уверя още от началото, че Румъния е подготвена да поеме председателство на Съвета на ЕС. Подготвени сме както от организационна и логистична гледна точка, така и от гледна точка на програмата, която имаме за председателството. Скоро в румънския парламент ще бъде гласувана окончателната форма на програмата на председателството на Съвета на ЕС", заяви в края на ноември Дънчила.

Румъния се поставя четири основни теми. Първата от тях е сближаване чрез икономически растеж, намаляване на неравенството, конкурентноспособност, трудова заетост, дигитализация, иновации, свързаност и пазари. Втората тема - сигурността - обхваща въпроси като охрана на границите, Шенгенско пространство, борба с престъпността и тероризма, киберсигурност. Като трети приоритет е изведена ролята на Европа на световната сцена, включваща общата политика за сигурност и отбрана, ефективността на действията на ЕС във външната политика, политиките към съседните на ЕС региони. Европа на общите ценности е четвъртата тема, където акцентът е поставен върху солидарността, сближаването, равните възможности и социалната справедливост, демокрацията, свободата и запазването на човешкото достойнство, борбата с расизма, ксенофобията, антисемитизма, нетолерантността и популизма.

За това и лозунгът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Туризмът също ще бъде приоритетна тема. Страната планира да използва шестте месеца на председателството на Съвета на ЕС, за да даде тласък на своята туристическата индустрия, която в момента бележи ръст, а амбициите на правителството са секторът да бележи ръст от 10 процента всяка година.

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип между държавите-членки, на всеки 6 месеца. През този 6-месечен период председателството ръководи заседания на Съвета на различни нива. Румъния ще председателства Съвета в периода януари-юни 2019 г. След нея Финландия ще поеме председателството за останалата част от следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови