Румъния избира президент на балотаж

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2014 в 08:38 1604 0

Снимка sxc.hu

Букурещ.

В Румъния започна гласуването в балотажа на президентските избори.

Конкуренти за поста са настоящият премиер и лидер на управляващата Социалдемократическа партия Виктор Понта и кметът на Сибиу Клаус Йоханис, издигнат от опозиционния Християн-либерален съюз.

Победителят ще заеме за пет години поста на досегашния президент Траян Бъсеску.

Понта получи 40.3% от гласовете на първия тур на президентските избори в Румъния, a неговият съперник Клаус Йоханис - 30.4%.

Кандидатът на Социалдемократическата партия поведе убедително в селските райони, а конкурентът му от Християн-либералния съюз - в големите градове.

Дойче веле отбелязва, че Виктор Понта непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток. Той заигра и на тънката национално-религиозна струна. Заяви в едно телевизионно интервю, че като "православен румънец" се гордее да стане кандидат за президент на страната си.

Клаус Йоханис принадлежи към германското протестантско малцинство и от една година е председател на ХЛС. Неговите противници не се свеняха да използват ксенофобски и дори нацистки обиди по време на кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови