Румъния избира президент на балотаж. Левицата е силна в селата, либералите - в градовете

OFFNews 03 ноември 2014 в 14:47 2587 3

Кандидатът на Социалдемократическата партия Понта.

Виктор Понта, настоящ румънски премиер и кандидат на Социалдемократическата партия за президентския пост, запазва преднина от над девет процента на изборите в северната ни съседка.

Данните са на база преброени над 98 на сто от бюлетините.

Понта води с 40.3% от гласовете на първия тур на президентските избори в страната, a неговият съперник Клаус Йоханис от Християн-либералния съюз получава 30.4%.

Reuters коментира, че на балотажа, който ще се проведе на 16 ноември, Понта има много по-голям шанс пред Йоханис, който е кмет на град Сибиу.

Кандидатът на Социалдемократическата партия води убедително в селските райони, а конкурентът му от Християн-либералния съюз - в големите градове.

Дойче веле отбелязва, че Виктор Понта непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток. Той заигра и на тънката национално-религиозна струна. Заяви в едно телевизионно интервю, че като "православен румънец" се гордее да стане кандидат за президент на страната си.

Клаус Йоханис принадлежи към германското протестантско малцинство и от една година е председател на ХЛС. Неговите противници не се свеняха да използват ксенофобски и дори нацистки обиди по време на кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!