Ройтерс: Русия пуска отново газа по Северен поток 1, ТАСС твърди, че е за малко

OFFNews 19 юли 2022 в 20:53 7139 0

Възстановяване на доставките на газ по тръбата.

Снимка Getty images

Според Ройтерс газът идва и от четвъртък ще е на нивата отпреди 11 юли. ТАСС твърди, че газът е за технологични цели, малко и за малко.

Възобновено е подаване на газ по “Северен поток 1”, съобщи във вторник Ройтерс с позоваване на източници в Русия. “Газпром” трябва да възстанови обемите отпреди 11 юли, когато тръбата спря, както твърди Кремъл, за годишна консервация.

Според източниците на Ройтерс през “Северен поток 1” засега ще потече най-много 160 милиона кубически метра газ дневно. Това е по-малко от обемите, които осигуряваше газопроводът преди ремонта, но според източниците на агенцията руснаците ще възстановят до четвъртък предишните обеми.

Газопроводът, който свързва Русия и Германия, осигурява над една трета от експорта на газ за Европейския съюз. След 11 юли в Европа имаше притеснения, че модернизацията е само претекст на Кремъл, за да спре “Северен поток” 1, а по този начин да осъди страните от ЕС на енергийна криза.

Почти едновременно със съобщението на Ройтерс се появиха инфомации с източник от Европейската комисия, че е възможно Русия изобщо да не възобнови доставките на газ по “Северен поток 1”. “Уолстрийт джърнъл” цитира с подобна позиция еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, според когото ЕК не очаква “Северен поток 1” да възобнови дейността си. “Работим с предположението, че няма да се върне към работен режим.” - каза пред репортери в Сингапур Хан, цитиран от Ройтерс и “Уолстрийт джърнъл”.

По-късно тази вечер ТАСС разпространи новината, че известни количества газ са били пуснати по тръбата за технически необходимото изравняване на налягането между “Северен поток” и нижестоящия оператор. По-рано, според ТАСС, на сайта на Nord Stream AG се появиха данни за неголеми (ок. 2.5 хиляди кубически метра) доставки на газ по тръбата в продължение на няколко часа през деня. В съобщението на агенцията не се уточнява какво ще се случи с газовите доставки в четвъртък, за когато Ройтерс предвижда възстановяване на газоподаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки