Рюте за протестите в Нидерландия: Идиоти упражняват насилие под претекст, че са недоволни

Белгийският премиер пък нарече действията на протестиращите срещу COVID-19 в европейската столица "чисто престъпление"

OFFNews 22 ноември 2021 в 14:13 8947 4

Снимка Архив

Никога няма да приема тези идиоти, които упражняват насилие срещу полицаи и медици под претекст, че са недоволни, заяви нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от Асошиейтед прес. 

В Нидерландия е наложен локдаун на неваксинираните и по този повод хиляди протестират срещу мерките в множество градове из страната - вчера е имало безредици в Гронинген, Леуварден, Енсхеде и Тилбург. Десетки младежи се събраха в Енсхеде и Гронинген, като се стигна до сблъсъци с органите на реда. Има информация за няколко ареста. По-рано до безредици и насилие се стигна и в Ротердам.

Протестиращите палили огньове, рушили спирки на градския транспорт и хвърляли пиратки. 

Днес Марк Рюте заклейми протестите и заяви, че подкрепя правото на хората да протестират, но не би могъл да приеме подобни прояви на насилие. 

Той каза, че е трудно да се живее с наложените мерки, но изтъкна, че властите ще направят всичко възможно да има последствия за отговорниците за бунта. 

Над 60 души бяха арестувани през почивните дни, а полицията в Ротердам дори стреля по демонстрантите.

Протести се състояха през уикенда и в Австрия, Италия, Хърватия, Дания и Швейцария, след като европейски правителства ограничиха гражданските свободи, за да противодействат на рязкото нарастване на броя на заразените, който подлага здравните системи на сериозно натоварване, предаде БНР. 

Безредиците доведоха до засилване на дебатите в Германия и други европейски страни за възможното въвеждане на задължителна имунизация, докато ниските равнища на ваксинация предизвикват опасения, че нова вълна от случаи може отново да парализира континента.

Белгийският премиер Александер де Кро също коментира протестите срещу противоепидемичните мерки в страната. Той определи поведението на част от демонстрантите като "чисто престъпление".

По думите му правото на протест и свободата на изразяване са важни, но е неприемливо заради тях да се стига до насилие, особено срещу полицията. Насилието няма нищо общо с личната свобода, допълни Де Кро.

По данни на белгийската полиция в неделните протести в столицата са участвали поне 35 000 души, а малка група целенасочено е предизвикала безредици.

Миналата седмица белгийското правителство реши да върне част от старите противоепидемични ограничения заради увеличаването на броя на заболелите. Предвижда се до средата на декември всички, за които това е възможно, да работят от дома по 3-4 дни в седмицата.

От следващия месец започва поставянето на трета доза ваксина на имунизираните (близо 90 на сто от пълнолетните). Властите изразиха готовност да предложат ваксини за децата над 5-годишна възраст, веднага щом учените дадат одобрение, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

DYDYE

22.11 2021 в 22:48

В момента , в който един политик направи такова послание - той вече не е политик !!!

3767

3

Име на профила

22.11 2021 в 18:55

За ваксините и локдауна - времето ще покаже кой е прав и кой е крив.

Обаче ако някой запали моята кола, за да протестира срещу правителството - няма да се размине само с "идиот".

14469

2

случайно прочетох

22.11 2021 в 17:32

Има идиоти, но те не са протестиращите!

8959

1

Станчо Панса

22.11 2021 в 16:53

Когато управляващите не се вслушват в исканията на хората, е нормално протестите се радикализират.

 
X

Подкастът на OFFNews