Решено: Г-7 налага таван на цените на руския петрол

Александра Маркарян 02 септември 2022 в 17:03 5431 9

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ.

Снимка БТА/АП, архив

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ.

Министрите на финансите от Групата на седемте (Г-7) обявиха, че планират да въведат таван на цените на руския петрол. Мярка, заради която предварително Руската федерация заплаши, че ще спре да подава петрол на онези, които дръзнат да ѝ сложат ограничение.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ограничението ще помогне в борбата с инфлацията и ще нанесе удар върху способността на Москва да финансира войната в Украйна.

Според споразумението на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) планът за ограничаване на цените на петрола е "специално разработен", за да намали приходите на Русия и способността ѝ да "финансира агресивната си война". В пълния текст на документа, изготвен от финансовите министри, се казва още, че той има за цел да ограничи "въздействието на руската война върху световните цени на енергията, особено за страните с ниски и средни доходи".

В него се твърди, че това ще се осъществи, като "се разреши на доставчиците на услуги да продължат да извършват дейност, свързана с руски морски нефт и нефтопродукти, продавани на или под горната граница на цените". Това ще бъде постигнато като се попречи на корабните компании да транспортират руски нефт по море, освен ако той не е закупен на цена под определената горната граница.

Тя все още не е уточнена, но в споразумението се казва, че ще бъде "публично оповестена по ясен и прозрачен начин".

По-рано днес Кремъл обяви, че Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси. Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до "съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар". "Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

"Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи", добави Песков, цитиран от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки".

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, близо половината от руския износ на суров петрол и на петролни продукти беше насочена към Европа, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

03.09 2022 в 08:30

ау руските троляги как се активизираха предизборно

щяло да е студено, глупости, хранилищата са пълни до дупка, а Сащ са производител

Какво стана? газта на борсата падна с 30% вчера

свободния пазар ще победи

Много внимавай читателю, за кого гласуваш

избери свободния пазар и свят, правилните принципи, и не се разсейвай по фашистките руски носталгии тип Ленин и Бай Тошо

2744

6

AAA

02.09 2022 в 19:29

Другите ще се оправят , но русия - не. Вехне

2910

5

ivenco

02.09 2022 в 18:00

Сега трябва и да им арестуват танкерите. И ептен ще я вапцат ватниците. ДГД ;))

1810

4

Maxim

02.09 2022 в 17:38

До order4
Човече от коя детска градина си.

1810

2

Maxim

02.09 2022 в 17:13

Това е много интересно, Корнелия искаше таван на ценете, а вижте какво стана Г-7 я чуха и го въведоха, браво Корни, чакаме оше предложения.

22548

1

dolivo

02.09 2022 в 17:11

е, то не е пазарна мярка това, а политическо становище

каквото си си постлал на това ще лежиш, товарищ Путин