Рекорден ръст: един на всеки 74 души по света принуден да избяга от родината си. Украинските бежанци са 5.7 млн.

OFFNews 14 юни 2023 в 09:50 1405 1

Катерина бяга от дома си в Южна Украйна със семейството си през март 2022 г. Страхува се за близките си, включително сестра си и дядо си, които са останали в Украйна.

Снимка ВКБООН

Катерина бяга от дома си в Южна Украйна със семейството си през март 2022 г. Страхува се за близките си, включително сестра си и дядо си, които са останали в Украйна.

108,4 милиона души по света са били принудително разселени в резултат на преследване, конфликти, насилие, нарушения на правата на човека и събития, сериозно нарушаващи обществения ред към края на 2022 година, показва годишният доклад на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) за глобалните тенденции и състоянието на глобалното принудително разселване.

Това е увеличение от 19 милиона души в сравнение с края на 2021 г. – повече от населението на Еквадор, Холандия (Кралство) или Сомалия. Повече от 1 на всеки 74 души на Земята е бил принуден да бяга. Това е и най-голямото увеличение между годините според данните на агенцията. То се дължи на войната в Украйна и актуализиране на данните за афганистанските бежанци; по-продължаващи и нови конфликти, особено в Судан, са увеличили общия брой на хората до 110 милиона до публикуване на доклада.

Деца са 40% от принудените да бягат.

52% от всички бежанци и други хора в нужда от международна закрила идват само от три страни: Сирия (6.5 милиона души), Украйна и Афганистан (по 5.7 милиона).

Турция е приела близо 3.6 милиона бежанци - най-много в целия свят. В Иран са избягали 3.4 милиона.

76% от бежанците живеят в държави с ниски или средни доходи на глава от населението. Най-слабо развитите страни са осигурили убежище на около 20% от бежанците.

Докладът на ВКБООН за глобалните тенденции представя ключови статистически тенденции и най-новата официална статистика за бежанците, търсещите убежище, вътрешно разселените лица и лицата без гражданство по света, както и броя на бежанците и вътрешно разселените лица, които са се завърнали в своите страни или райони на произход.

Докладът Global Trends се публикува веднъж годишно и отразява предходната година. Цифрите се основават на данни, докладвани от правителства, неправителствени организации и ВКБООН.

Данните и официалните статистики за принудително разселените и лицата без гражданство са от решаващо значение за информиране и насочване на политиките и програмирането на глобално, регионално и национално ниво. Чрез това ВКБООН и партньорите могат по-ефективно да защитават правата и благосъстоянието на разселените хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

14.06 2023 в 11:14

Рашките стъпиха в Сирия - милиони бежанци. Стъпиха в Украйна - същата работа. Тия където стъпят - трева не никне. Ба си гнусната зараза!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша