Рекорд по заразени с COVID-19 в САЩ посред битката за Белия дом

Полша затваря магазини и връща и малките ученици у дома. Кипър с вечерен час, блокада за 4 региона в Италия

OFFNews 05 ноември 2020 в 12:43 1894 0

Снимка БТА/Xinhua

Европа и Америка не са единствените тежко засегнати от кризата. Палестинските власти обявиха, че разпространението на болестта отправя огромна заплаха за Ивицата Газа и заради увеличаващия се брой на заразени, и заради лошото здравеопазване. На снимката: медицински работник взема проба от момиченце за COVID-19 в Газа, 3 ноември 2020 г.

Съединените щати поставиха рекорд по новорегистрирани заразени с коронавирус на фона на битката на Белия дом.

Победителят от нея ще се изправи пред влошаващата се криза в здравеопазването, пише АП и цитира данните за денонощието, според които новите случаи с COVID-19 средно дневно надхвърлят 86 000 души.

Случаите и хоспитализациите поставят рекорди навсякъде в страната с наближаването на празниците и зимата, с което показват пред какво ще е изправен или президентът Доналд Тръмп или опонента му в изборите Джо Байдън през следващите месеци.

Случаите за денонощие се увеличиха с 45% през последните две седмици и поставиха 7-дневен рекорд от средно дневно 86 352, по данни на "Джонс Хопкинс". Общият брой на регистрираните в страната е 9 291 064. Смъртните случаи са се увеличили с 15% до 846 на ден до общо 231 552.

Няколко щата съобщиха тревожни данни в сряда, един от които е Тексас с 9 048 нови случая и 126 починали. Мисури, Небраска и Оклахома поставиха рекорди. Около 1/3 от новите случаи в Тексас са в Ел Пасо, където болниците са "на ръба".

Европа

В Европа положението също се влошава.

Освен Англия, където в момента е в сила пълна карантина и Гърция, където се очаква пълно затваряне, с увеличаващия се брой на случаите се борят на все повече места на континента.

Полша отбеляза дневен рекорд от близо 24 700 случая на новорегистрирани с коронавирус и над 370 починали. Правителството въведе нови ограничения за магазините, училищата и културните институции през ноември. Те ограничават броя на посетителите в магазините и изискват дистанционно обучение дори за по-малките ученици. Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви, че може да се наложи пълна национална карантина, ако тези мерки не задържат разпространението на вируса. Той повтори апела си хората да си стоят у дома и да се въздържат от улични протести. Стотици хиляди поляци излязоха по улиците на 38-милионната държава за антиправителствени протести заради забраната за аборти дори при доказано увреден плод. Те започнаха на 22 октомври и продължават.

Кипър връща вечерния час от петък. Барове, ресторанти, търговски центрове и кафенета ще затварят в 22:30 ч. Изключение ще се прави единствено за работещи в спешната медицинска помощ. Максимум 10 души ще могат да се събират у дома или на обществено място, с изключение на баровете и ресторантите. Детският спорт се спира. Социалната дейност - също. Затварят се фитнес центровете.

Италия въведе жестока карантина за четири региона, считано от петък. На хората е забранено да излизат, освен по наложителни причини. Така наречената червена зона включва Ломбардия, Пиемонт, Вале д'Аоста и Калабрия. Освен по няколко причини никой няма да може да напуска някоя от червените зони, нито дори да пътува между градовете им. Магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост там, се затварят. Все пак бръснарниците и фризьорските салони ще работят. Детските градини, началните училища и децата в първата година от прогимназията ще продължат да имат присъствени занятия.

Армията се включва в борбата с коронавиус в Швейцария за втори път тази година, за да помогне на здравната система. Тя ще откликва на спешни случаи на болни от COVID-19. Властите обявиха рекордния брой от 10 043 случая на коронавирус за последните 24 часа. Министърът на отбраната Виола Амхерд заяви, че 2 500 войници ще помагат в швейцарски региони, където броят на случаите в болници, вкл. в реанимации, расте. Общият брой на случаите в Швейцария е 192 376, а на починалите - 2 275.

Литва затваря училищата, ресторантите и други обществени места за най-малко три седмици. Правителството реши да наложи строги мерки от събота. Те включват задължително носене на маски навън, забрана за масови събирания и затваряне на спортните клубове, театрите и кината. Литва регистрира по-малко от 2000 случая през септември, но през октомври броят им нарасна на 11 хил. 2.8-милионната страна има 18 092 потвърдени случая и 182 починали.

Естония също регистрира пик. В страната с 1.3 млн. души население има 208 нови случая за последните 24 часа, общо 5 333 от началото на пандемията и 73 починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови