Референдумът против Договора с България удари на камък в македонския парламент

OFFNews 13 септември 2022 в 21:38 8678 2

Талат Джафери

Снимка sobranie.mk

Председателят на македонския парламент Талат Джафери

Инициативата за референдум за прекратяване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България не е в съответствие с Конституцията.

Така председателят на македонския парламент Талат Джафери отговори на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

Джафери обясни, че искането за такъв референдум противоречи на два члена от Конституцията на Северна Македония. В чл. 118 се казва, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в чл. 8 - че основна ценност на конституционния ред на Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право.

"Поради това внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво", посочва в писмото си до ВМРО-ДПМНЕ Талат Джафери.

От опозиционната партия внесоха в Собранието предложение за събиране на подписи за референдум с въпрос: „Дали сте ЗА отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 година?”

Миналата седмица и македонският президент Стево Пендаровски заяви, че не подкрепя референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, "защото това би спряло европейската интеграция на страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

16.09 2022 в 09:35

Жужето пак се е ухапало отзад!

22548

1

dolivo

15.09 2022 в 14:36

руската ръка е дълга, а македонци на надница при Путин има много.

Но намаляват, санкциите работят, кучетата обичат победителите

Или пипват Новичок
 
X

Да помогнем на украинските деца!