Рединг: С българската "инвазия" Великобритания само отклонява вниманието

Юлиуш Висожински 07 януари 2014 в 21:45 4375 2

Вивиан Рединг
Вивиан Рединг

Британското правителство използва темата за чуждестранните работници от ЕС, най-вероятно за да отклони вниманието на хората от истинските проблеми в Обединеното кралство.

Това посочи еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг по време на онлайн дискусия с петима европейски блогъри.

Рединг коментира политическите спекулации около българските и румънските имигранти в отговор на въпрос, поставен от британския блогър Майк Смитсън.

Тази предполагаема инвазия от чужденци във Великобритания е популистка история, инвазията просто не се случи, категоричен е заместник-председателят на Европейската комисия.

Фактите и цифрите показват нещо съвсем друго. В страните-членки чуждестранните работници от ЕС дават на данъчната и на социалната система много повече, отколкото вземат, посочи Рединг.

Според нея, темата с „инвазията“ на чуждестранните работници се използва от популистки движения, които искат да привлекат повече гласове на избори.

Българските политици да слушат хората

Много съм обезпокоена за свободата на словото в Източна Европа, особено що се отнася до традиционните медии. Някои правителства се опитват да упражняват абсолютен контрол, което е нарушение на базисни правила в нашите общества, заяви Рединг в отговор на въпрос на българския блогър и основател на euinside.eu Аделина Марини.

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието припомни за срещата си с представители на българското гражданско общество в София на 23 юни миналата година и я определи като „доста разгорещена дискусия“.

Имаше много провиквания, крещене, много призиви ЕК да се намеси. И накрая получих отговора на хората: нашите политици трябва да ни слушат, както вие ни слушате сега. Българският президент също присъстваше на дискусията и обеща диалогът с гражданите да се случи навсякъде в страната. Мисля, че вече го прави. Но са необходими още стъпки в тази посока - необходимо е политиците да слушат, а ако не са съгласни с хората, да обяснят защо. Вярвам, че новите технологии ще помогнат в диалога с гражданите и ще има повече откритост, каза Рединг.

Трудно е да накараш страна-членка да извършва необходимите реформи в областта на независимостта на съдебната система, човешките права или свободата на изразяване. Ето защо за България и Румъния оставихме механизма за сътрудничество и проверка - за да имаме тази мярка за натиск, коментира още еврокомисарят по въпросите на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!